ΑΠΔ του μηνός Μαρτίου 2020 απόψεις επί του θέματος

 

ΑΠΔ του μηνός Μαρτίου 2020

Με αφορμή την παρακάτω 1) ανάρτηση στον κόμβο Taxheaven σε συνδυασμό με την ενημέρωση της ΠΟΦΕΕ 2) (όπως δημοσιεύτηκε στον κόμβο  Taxheaven), που ακολουθεί και με όσα κατά καιρούς έχω πει σε σεμινάρια που εισηγήθηκα για τον κορωνοϊό και τα ερωτήματα που δέχτηκα από τα μέσα Μαρτίου, που ανέκυψε το θέμα μέχρι σήμερα αποφάσισα να γράψω το παρόν άρθρο και να εκφράσω τις απόψεις μου.

Από τα παρακάτω κείμενα προκύπτουν δύο κατηγορίες επιχειρήσεων – εργοδοτών πληττόμενες και μη πληττόμενες για την ΑΠΔ και δύο κατηγορίες πολιτών οι άτρωτοι από τον ιό λογιστές –ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΑΤΑΛΑΒΙΣΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΏΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ- και οι ευαίσθητοι στον ιό υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.

 • ΠΟΦΕΕ – Θα δοθεί ικανός χρόνος παράτασης για την υποβολή ΑΠΔ από τις επιχειρήσεις που έχουν περιπτώσεις αναστολής (ανάρτηση 26 Απριλίου 2020)

Κατόπιν τηλεδιάσκεψης σήμερα της ΠΟΦΕΕ με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ θα δοθεί ικανός χρόνος παράτασης για την υποβολή ΑΠΔ από τις επιχειρήσεις που έχουν περιπτώσεις αναστολής ώστε να υλοποιηθούν μηχανογραφικά οι οποίες αλλαγές.

Οι υπόλοιπες ΑΠΔ επιχειρήσεων χωρίς περίπτωση αναστολής αναφέρθηκε ότι πρέπει να υποβληθούν εντός των υφιστάμενων προθεσμιών (30/4).

Για το θέμα της άδειας ειδικού σκοπού (με δεδομένο ότι έχει πληρωθεί στο σύνολο της) δεν δημιουργεί κάποια ιδιαίτερη διαχείριση στην ΑΠΔ.

Πηγή: https://www.taxheaven.gr/

 • Σχετικά με την ΑΠΔ του μηνός Μαρτίου 2020 (ανάρτηση 26 Απριλίου 2020)

Ανώτατο υπηρεσιακό στέλεχος του υπ. Εργασίας επικοινώνησε με τον κόμβο (https://www.taxheaven.gr/) και θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με την Α.Π.Δ. του μηνός Μαρτίου. Όπως ανέφερε,  «οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας και του Ε.Φ.Κ.Α. εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και αύριο θα παρουσιάσουν τη νέα σχεδιασμένη ΑΠΔ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις.

Οι λογιστές-φοροτεχνικοί και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων μέσα από την παράταση που θα δοθεί θα έχουν την άνεση να την υποβάλουν στο νέο χρόνο που θα οριστεί. Οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν σ αυτές που ανεστάλη η λειτουργία τους ή στις πληττόμενες, μπορούν να υποβάλουν κανονικά τις Α.Π.Δ. μέχρι τις 30.4.2020».

Πηγή: https://www.taxheaven.gr/

Από τα δύο αυτά κείμενα προκύπτουν τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα τόσο προς την Διοίκηση και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (ΕΦΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ δηλαδή τ. ΙΚΑ) όσο και για την Διοίκηση της ΠΟΦΕΕ και το ΟΕΕ:

 1. Έπρεπε να φτάσει η 26η Απριλίου 2020 ημέρα Κυριακή, για να γίνει η τηλεδιάσκεψη της Διοίκησης της ΠΟΦΕΕ με τον Διοικητή του Ασφαλιστικού φορέα και εν τέλει να δώσει εκείνος την λύση καλύπτοντας την ανευθυνότητα των αρμοδίων υπηρεσιών του φορέα.
 2. Δεν μπορούσαν -μέσα σε 45 ημέρες- οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ (ΕΦΚΑ ΜΙΣΘΩΤΩΝ δηλαδή τ. ΙΚΑ) να σχεδιάσουν την ΑΠΔ!!!!!! για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής (αναστολή δραστηριότητας) μέσα στον Μάρτιο 2020 και για όσες επιχειρήσεις – εργοδότες άσκησαν το δικαίωμα να αναστείλουν συμβάσεις εργασίας του συνόλου ή μέρους των εργαζομένων τους οι πληττόμενες με βάση των ΚΑΔ Κύριας ή δευτερεύουσας δραστηριότητας επιχειρήσεις – εργοδότες.
 3. Τι να πω για το επιχείρημα του στελέχους του Υπουργείου Εργασίας, που δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας και του Ε.Φ.Κ.Α. εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και αύριο [ΣΣ: 27.4.2020!!!! σε 46 ημέρες !!!!!] θα παρουσιάσουν τη νέα σχεδιασμένη ΑΠΔ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις» να πω αναλγησία ή να περιοριστώ στο αιδώς Αργείοι!!!!!!!!!!!!

Είμαι περίεργος να δω το αποτέλεσμα της τόσο μεγάλης μελέτης, που κατά την ταπεινή γνώμη μπορούσε να προστεθεί στο ΟΠΣ ένας κωδικός είδους αποδοχών και συνεπώς μια στήλη στην ΑΠΔ να αναγραφεί το ποσό με ειδικό είδος αποδοχών που θα υπολογιστούν  οι εισφορές που θα καταβάλει το κράτος και το σύνολο των εισφορών που αντιστοιχούν σ αυτές!!

 1. Κατά το στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας για το οποίο «οι υπηρεσίες του υπ. Εργασίας και του Ε.Φ.Κ.Α. εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες», οι λογιστές φοροτεχνικοί, εκκαθαριστές μισθοδοσίας κλπ ως εφαρμοστές στην πράξη όλων αυτών που νομοθετήθηκαν και κατά παράβαση των όσων νομοθετήθηκαν ερμηνεύτηκαν αυθαίρετα από τις υπηρεσίες, δεν εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες αλλά υπό ομαλές συνθήκες!!!!!!! υποκαθιστώντας τις υπηρεσίες του Δημοσίου !!!!! φυσικά ο ιός βλέπει Λογιστή και φευγει ενώ υπαλλήλους των Υπουργείων και ΕΦΚΑ κολλάει και είχαν χρόνο και να λάβουν 100 ώρες εκπαίδευση για να εισπράξουν τα 600€!!!!!!!!!!!!!!!!! και να ξεχάσουν και αυτά που ξέρουν[1].

Είμαστε ευγνώμονες!!!!! στο ΟΕΕ  που έδωσε παράταση στην «Παροχή της Αναγκαίας Εκπαίδευσης και υποβολή της ΥΔ του Ν4093/2012 (Παρ. Η)» δηλαδή θα μας επιμορφώσει λίγο αργότερα, για να μας ανανεώσει το δικαίωμα!!!! να ασκήσουμε τα καθήκοντα.

Για παράδειγμα η ημερομηνία έναρξης των αναστολών

 • Σ αυτές που ανέστειλαν την δραστηριότητα με διαταγή δημόσιας αρχής  (κλεισμένες) αν και η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ζητούσε ημερομηνία, που την γνώριζε και εν τέλει με την Εγκύκλιο[2] της ΓΓ κας Στρατινάκη τελείως αυθαίρετα θεώρησε για όλους την 15η Μαρτίου 2020!!!!!!!!!, ενώ η ΠΝΠ και η ΚΥΑ 12998/2020 ορίζουν «2. Στην περίπτωση αυτή, οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή, για  όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας αρχής, για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.», αυτό έχει σαν συνέπεια:
 • σε κάποιες από αυτές ο εργαζόμενος θα χάσει αποδοχές και ημέρες ασφάλισης όπως στις δραστηριότητες που ανεστάλησαν 11 και 13 Μαρτίου 2020 ο εργοδότης ως κλεισμένος με διαταγή δημόσιας αρχής είναι ανωτέρα βία και συνεπώς δεν έχει υποχρέωση καταβολής αποδοχών και εισφορών (11 ή 13 Μαρτίου έως 15.3), και
 • στις περιπτώσεις, που δραστηριότητες που ανεστάλησαν 18 Μαρτίου 2020, έχουμε τα εξής ή θα υπολογίσει την μισθοδοσία που πληρώνει ο εργοδότης μέχρι 18.3.2020 και την διαφορά το δημόσιο που είναι η πραγματικότητα ή να δηλώσω ψευδώς ότι ανέστειλε την δραστηριότητα 15.3.2020 αντί του ορθού 18.3.2020!!!!!!!
 • Στις πληττόμενες δεν ήθελε ημερομηνία και αυθαίρετα -με νομικές -κατά την γνώμη μου- υπερβάσεις ερμήνευσε ότι η ημερομηνία αναστολής είναι η ημερομηνία υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, κουνώντας επιτιμητικά -για τον κλάδο- το δάκτυλο η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου κα Στρατινάκη σε ενημερωτική ημερίδα του ΟΕΕ την Μ. Πέμπτη και φυσικά ακυρώνοντας τον παριστάμενο Γενικό Διευθυντή που στις 30.3.2020 το μεσημέρι άλλα είχε πει για το θέμα αυτό στον κόμβο TAXHAEVEN (να γράφουμε στις παρατηρήσεις την ημερομηνία που τέθηκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή), αντί να αναλάβει την ευθύνη της.

Η ΚΥΑ 12998/232 (ΦΕΚ β 28-03-2020), ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α Περίπτωση Α2 (πληττόμενες)

 • Άρθρο 3 Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού […….] 2. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και την 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν, της αναστολής της σύμβασης εργασίας του. και
 • Άρθρο 1 Αναστολή συμβάσεων εργασίας-ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης […] «7.    Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, μπορεί να εφαρμοστεί από τις επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού-COVID 19, μέχρι ένα (1) μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης, της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α΄68), δηλαδή από 21/3/2020 μέχρι και την 20/4/2020, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται.

Από τα δύο άρθρα αυτά της ΚΥΑ προκύπτει ότι η βούληση του νομοθέτη (ΚΥΑ) ήταν να μπορεί

 • να ασκήσει ο εργοδότης το πραγματικό δικαίωμα της αναστολής από 21.3.2020μέχρι 20.4.2020 και
 • την δηλωτική υποχρέωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ να την ασκήσει από 1.4.2020 μέχρι 30.4.2020 και
 • όχι η αυθαίρετη ερμηνεία της ΓΓ του Υπουργείου με την Εγκύκλιο που αλλάζει τις προθεσμίες –με λύση μεταχρονολογημένη- από 24.3.2020 έως 20.4.2020 τόσο την άσκηση του δικαιώματος όσο και την δηλωτική υποχρέωση, με νομική υπέρβαση.

Αυτό ήταν και το σημείο που λοιδόρησε τον κλάδο αλλά νομίζω και τον κο Γενικό Διευθυντή που και αυτός έως 30.3.2020 άλλα είχε καταλάβει.

Δεν θα αναφερθώ στις πολλαπλές εισόδους στην ίδια ή σε διαφορετική πλατφόρμα για ενοίκια, αποζημίωση των ιδίων μέχρι 5 εργαζόμενους μετά μέχρι 20 εργαζόμενους ίσως και αγρότες, παράλληλα να υποβάλει κανονικά τις ΑΠΔ άλλων μη πληττόμενων πχ Φαρμακείων μίνι ή σούπερ Μάρκετ κλπ, επιστρεπτέα προκαταβολή, vouchers επιστημόνων που τελικά ακυρώθηκαν ΦΠΑ όλων των επιχειρήσεων (με το γρίφο του 25% του ΦΠΑ αν καταβληθεί εμπρόθεσμα)

Δεν θα σταθώ στα ελληνικά που χρησιμοποιούν στα κείμενα και στον δημόσιο λόγο τους κάποιοι όπως η εν λόγω κυρία που είπε, τότε μας λοιδορούσε έλεγε  τα ΑΦΜ!!!!!, τα ΑΜΚΑ!!!! Δεν γνωρίζει ότι το άρθρο της ονομαστικής του πληθυντικού  του αρσενικού είναι οι και όχι τα, που είναι του ουδέτερου.

Το επίσημο νομοθετικό πλαίσιο, ΚΥΑ 12998/2020 αναφέρει σε «σωστά» ελληνικά:

«4. Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020,  ως εξής :

Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1

Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2

Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3

…………» αντί του ορθού ο ΑΦΜ. (ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και όχι το Αριθμός Φορολογικού Μητρώου)

 

[1] Να μάθουν δηλαδή  ότι η φράση «Σκοπός επιτροπής πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων» πρέπει να λέγεται  «σκοιλ ελικικού προσθέσεις και ελέγχου λοιμώχθηκαν»  και η φράση  «Σκοπός της μέτρησης του δείκτη» πρέπει να λέγεται  «Σκοπός του μέτζη του νέουκτη».

 

[2] Στην Εγκύκλιο οικ.14676/253/7.4.2020 Στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α αναφέρει: «Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις-εργοδότες, πριν προβούν στην ανωτέρω μεταβολή και ενταχθούν στην κατηγορία των επιχειρήσεων των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η μεταβολή αυτή επιφέρει την αναστολή των συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων τους από 15.3.2020 μέχρι 30/4/2020, [..]» ενώ η ίδια εγκύκλιος στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ Ι. για τους ίδιους εργοδότες αναφέρει: «Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους έως και 10/4/2020. Ως ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας, λογίζεται η ημερομηνία της αναστολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής, όπως προβλέπεται στις εκάστοτε οικείες υπουργικές αποφάσεις. Η ημερομηνία συμπληρώνεται αυτόματα στη σχετική υπεύθυνη δήλωση. Υποχρεούνται δε, να γνωστοποιήσουν στους εργαζόμενους την αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους.»

Για τις πληττόμενες αυθαίρετα πάλι στην ίδια εγκύκλιο 7.4.2020 (ενώ 30.3.2020 ο Γενικός Διευθυντής έλεγε άλλα) «Ως ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων των ανωτέρω επιχειρήσεων, λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Το πραγματικό γεγονός της αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων επέρχεται με την καταχώρισή του στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, όπως άλλωστε συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της πρόσληψης εργαζομένων ή στην καταγγελία σύμβασης εργασίας.»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: