Άδεια ειδικού σκοπού και οργάνωση του χρόνου εργασίας ΠΝΠ & Περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητος από τον Κορωνοϊό»

Άδεια ειδικού σκοπού και οργάνωση του χρόνου εργασίας ΠΝΠ & Περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητος από τον Κορωνοϊό»

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο για:
• Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
• Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
• Κέντρα διασκέδασης
• Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
• Βιβλιοθήκες
• Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
• Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
• Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
• Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
• Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
• Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
• Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
• Λαϊκές αγορές
• Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
• Φαρμακεία
• Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
• Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away
• Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
• Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)
• Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων
Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδότοπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης. Την Παρασκευή 13/3, ανακοινώθηκε το κλείσιμο μουσείων και αρχαιολογικών χώρων έως τις 30 Μαρτίου.

ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

(ΦΕΚ Α’ 55/11-03-2020)

Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του.

[…]

Άρθρο 4. Έκτακτα και προσωρινά μέτρα στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 ως προς την οργάνωση του χρόνου και του τόπου εργασίας

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως και τις 10.4.2020, προκειμένου να προσαρμοστούν τα μέρη στις ειδικές συνθήκες που προκύπτουν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ως έκτακτα και προσωρινά μέτρα θεσπίζονται τα ακόλουθα:

 1. α) Aναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του π.δ. 88/1999 (Α’94). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του κατά τα ανωτέρω έκτακτου και προσωρινού μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

 β) Για όσο χρόνο εφαρμόζεται το παραπάνω μέτρο, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, που πραγματοποιήθηκε εντός του προηγούμενου μήνα κατά το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται κάθε όρος και λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου.

 1. Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του κατά τα ανωτέρω έκτακτου και προσωρινού μέτρου.
 2. α) Οι γονείς εργαζόμενοι, εκτός των ανωτέρω εναλλακτικών, δύνανται να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ως ορίζεται κατωτέρω στην παρούσα. Ως γονείς εργαζόμενοι για τις ανάγκες της παρούσας νοούνται οι γονείς παιδιών:

αα) που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

αβ) που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης,

αγ) που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Προς διευκόλυνση των γονέων εργαζομένων λόγω αναστολής της λειτουργίας των ανωτέρω μονάδων, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, θεσμοθετείται με την παρούσα, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι ανωτέρω μονάδες, δικαίωμα λήψης άδειας ειδικού σκοπού διάρκειας κατ’ ελάχιστον τριών (3) ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος κάνει χρήση μιας (1) ημέρας από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις (3) ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, στο πλαίσιο της τριμερούς συμμετοχής στο έκτακτο και προσωρινό αυτό μέτρο. Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί από την έναρξη ισχύος της παρούσας και μέχρι τις 10.4.2020, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

β) Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

γ) Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο κατά την έννοια του άρθρου 5, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

δ) Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

ε) Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω.

στ) Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους του έκαναν χρήση της ανωτέρω άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής, μετά το πέρας της 10ης.4.2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15.4.2020. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται κάθε όρος και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος εδαφίου.

ζ) Σε κάθε περίπτωση, για να δύναται εργαζόμενος/η να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι (6) ημερών στην εξαήμερη εργασία και πέντε (5) ημερών στην πενθήμερη εργασία. Σε περίπτωση που δεν πληρούται η ως άνω προϋπόθεση, τότε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.

η) Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα (2/3) καλύπτονται από τον εργοδότη, και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, όπως αυτή ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.

θ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Υγείας, παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του κατά τα ανωτέρω έκτακτου και προσωρινού μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

 1. Άδεια ειδικού σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού ορίζεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του” που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 55 Α’ 11/3/2020.

Με την παρ. 3 του άρθρο 4 της ΠΝΠ προβλέπεται χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς εργαζόμενους – απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα.

 1. Για την περίοδο μετά το πέρας της 10ης.4.2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15.4.2020

Ως γονείς εργαζόμενοι για τις ανάγκες της παρούσας νοούνται οι γονείς παιδιών:

1) που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

2) που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης,

3) που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και

4) οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται προς διευκόλυνση των γονέων εργαζομένων λόγω αναστολής της λειτουργίας των ανωτέρω μονάδων, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές οι ανωτέρω μονάδες.

 1. Δικαίωμα λήψης άδειας ειδικού σκοπού

Δικαίωμα λήψης άδειας ειδικού διάρκειας κατ’ ελάχιστον τριών (3) ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι

 • ο εργαζόμενος κάνει χρήση μιας (1) ημέρας από την κανονική του άδεια για κάθε τρεις (3) ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού, στο πλαίσιο της τριμερούς συμμετοχής στο έκτακτο και προσωρινό αυτό μέτρο.
 • Η ανωτέρω άδεια μπορεί να ληφθεί, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ακόμη:

 1. Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.
 2. Σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο κατά την έννοια του άρθρου 5, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.
 • Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
 1. Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω.
 2. Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένους του έκαναν χρήση της ανωτέρω άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής, μετά το πέρας της 10ης.4.2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15.4.2020. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται κάθε όρος και λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος εδαφίου.

ζ) Σε κάθε περίπτωση, για να δύναται εργαζόμενος/η να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον έξι (6) ημερών στην εξαήμερη εργασία και πέντε (5) ημερών στην πενθήμερη εργασία. Σε περίπτωση που δεν πληρούται η ως άνω προϋπόθεση, τότε δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού κατ’ αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.

η) Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα δύο τρίτα (2/3) καλύπτονται από τον εργοδότη, και το ένα τρίτο (1/3) από τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά από διασταύρωση με τα στοιχεία των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Εσωτερικών, όπως αυτή ορίζεται σε κοινή απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.

θ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Υγείας, παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του κατά τα ανωτέρω έκτακτου και προσωρινού μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου.

Αν και υπάρχουν διαδικαστικά κενά τα οποία αναμένεται να καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις, προσπαθούμε μέσα από τα ερωτήματα των συνεργατών να αναλύσουμε τη νέα αυτή ειδική άδεια στον ιδιωτικό τομέα απαντώντας  με απλά λόγια στα ερωτήματα που μας τέθηκαν.

Α/Α ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
1 Τι είναι η «Άδεια Ειδικού Σκοπού»; Ποιοι είναι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού; Είναι η άδεια που δικαιούται ένας από τους 2 γονείς με παιδί που βρίσκεται σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μέχρι και την 3η Γυμνασίου), για την φύλαξή του, λόγω κλεισίματος των σχολείων.

Συνεπώς δικαιούχοι της άδειας αυτής, είναι οι γονείς παιδιών:

1) Που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

2) Που είναι μαθητές μέχρι και την Γ’ Γυμνασίου.

3) Που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και

4) οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία.

2 Η άδεια ειδικού σκοπού είναι μόνιμο μέτρο; Όχι. Η ειδική αυτή άδεια, είναι έκτακτο και προσωρινό μέτρο και προβλέφθηκε στα πλαίσια της αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού και θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν κλειστά τα σχολεία και οι υπόλοιπες δομές εκπαίδευσης δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα.
Περίοδος ισχύος
3 Ημερολογιακά από πότε μέχρι πότε ισχύει η άδεια αυτή; Στη παρούσα φάση, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να ληφθεί από 11/3/2020 έως 10/4/2020.

Εφόσον όμως κριθεί αναγκαίο, με υπουργικές αποφάσεις μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του έκτακτου αυτού μέτρου.

Δικαιούμενες ημέρες αδείας – αποδοχές – προϋποθέσεις
4 Πόσες ήμερες άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να λάβει ο εργαζόμενος; Η άδεια ειδικού σκοπού, θα πρέπει να είναι το λιγότερο 3 ημέρες κάθε φορά και θα χρεώνεται ο εργαζόμενος επιπλέον 1 ημέρα, ως κανονική.

Αποτελεί τα 3/4 της συνολικής αδείας που θα ζητήσει ο εργαζόμενος/η για τη φύλαξη του παιδιού του.

Δηλαδή αν κάποιος ζητήσει συνολικά 12 ημέρες άδειας τότε θα λάβει 9 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού και 3 ημέρες κανονική άδεια.

Συγκεκριμένα, για κάθε 3 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού, προστίθεται 1 ημέρα κανονικής αδείας.

Αναμένεται οδηγία του υπουργείου για θέματα στρογγυλοποιήσεων. Δηλαδή τι θα γίνει αν κάποιος ζητήσει π.χ. 2 ημέρες άδεια ή π.χ. 10 ημέρες άδεια.

5. Η άδεια ειδικού σκοπού είναι με αποδοχές, ή χωρίς αποδοχές;

Τι σημαίνει ότι το 1/3 αυτής της άδειας εργαζομένου ιδιωτικού τομέα το καλύπτει το κράτος;

Η άδεια αυτή είναι με αποδοχές.

Από τις ημέρες της άδειας ειδικού σκοπού τα 2/3 καλύπτονται από τον εργοδότη, και το 1/3 από το κράτος.

Η σχετική διαδικασία και ο τρόπος πληρωμής, θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Σημαίνει ότι αποκλειστικά για την Άδεια Ειδικού Σκοπού (και όχι για την συμπληρωματική άδεια που χρεώνεται στον εργαζόμενο), θα εκδοθεί απόφαση του Υπουργείου Εργασίας η οποία θα καθορίζει τον τρόπο που θα αποδοθούν

α) οι αποδοχές στον εργαζόμενο π.χ. μπορεί να τις αποδώσει ο εργοδότης και να συμψηφιστούν με εισφορές,

β) οι εισφορές που θα πρέπει να αποδώσει το κράτος στον ΕΚΦΑ για αυτές τις ημέρες τις οποίες επί της ουσίας επιδοτεί και ο εργοδότης δεν θα έχει καμία επιβάρυνση.

6 Νέος εργαζόμενος δεν δικαιούται κανονική άδεια ή δικαιούται ελάχιστη. Μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής; Ο εργαζόμενος, θα λάβει τη συγκεκριμένη άδεια κατ’ αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούται.
Ποιος γονιός δικαιούται – διαδικαστικά –ειδικές περιπτώσεις
7 Τι ισχύει αν και οι 2 γονείς εργάζονται;

Και οι δύο γονείς μπορούν να πάρουν αυτή την άδεια;

Η άδεια μπορεί να ληφθεί,  εφόσον ο ένας τουλάχιστον γονέας εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Δικαιούχος είναι και ο μισθωτός γονέας ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

8 Οι δύο γονείς μισθωτοί εργάζονται στον ίδιο εργοδότη.

Ποιος από τους δύο γονείς θα πάρει την άδεια ειδικού σκοπού;

Αν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτόχρονα.

Με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη  γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ειδικής αυτής άδειας.

9 Οι δύο γονείς είναι μισθωτοί και εργάζονται σε διαφορετικούς εργοδότες.

Μπορούν να λάβουν και οι δύο την άδεια ειδικού σκοπού;

Πάλι με κοινή υπεύθυνη δήλωση προς τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα τη λάβει, ή ακόμη και πως θα τη μοιραστούν οι δύο γονείς.
10 Τι ισχύει αν ένας γονέας εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και ο άλλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας; Την άδεια δικαιούται και πάλι ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα.
11 Οι γονείς είναι σε διάσταση ή έχουν πάρει διαζύγιο. Ποιος θα λάβει την άδεια ειδικού σκοπού; Την άδεια θα τη λάβει ο γονέας, που έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους με κοινή υπ. δήλωση συμφωνήσουν διαφορετικά.
12 Ο ένας γονέας δεν εργάζεται. Μπορεί ο άλλος μισθωτός γονέας να πάρει την άδεια ειδικού σκοπού; Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ο ένας από τους δύο γονείς, τότε ο εργαζόμενος, δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ).
13 Έχει δικαίωμα ο εργαζόμενος να μην κάνει χρήση αυτής της αδείας; Φυσικά και έχει.
14 Αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να κάνει χρήση της αδείας, έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να του υποχρεώσει να πάρει άδεια; Ναι έχει το δικαίωμα να χορηγήσει υποχρεωτική άδεια στον εργαζόμενο σε περίπτωση που υπάρξει μείωση της εργασίας. (N.4093/2012, Εγκύκλιος ΥΕΚΑ 26352/839/28.11.2012).
15 Αν κλείσει η επιχείρηση του εργαζομένου με υποχρεωτική απόφαση (π.χ. κλείσιμο σχολείων και φροντιστηρίων), δικαιούται αυτή την άδεια ο εργαζόμενος; Όχι δεν τη δικαιούται και μάλιστα ο εργοδότης δεν έχει καμία υποχρέωση χορήγησης αποδοχών.
16 Άρα ένας ωρομίσθιος καθηγητής που κλείνει το φροντιστήριό που εργάζεται, δεν θα λάβει καθόλου αποδοχές; Δεν δικαιούται ούτε άδεια; Έτσι είναι δηλ δεν δικαιούται σίγουρα άδεια, αν δεχτούμε ότι είναι ανωτέρα βία (που σίγουρα έχει τα στοιχεία της ανωτέρας βίας), δεν δικαιούται και αποδοχές.

Υπάρχει όμως και η άποψη ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις των άρθρων 657 & 658 του ΑΚ, σύμφωνα και με την απόφαση 146/09 Ειρηνοδικείου Χαλκίδος (ΔΕΝ 2009 σελ. 700) που δέχεται ότι το ημερομίσθιο οφείλεται ανεξαρτήτως του λόγου που εμποδίζει τον εργοδότη να αποδεχθεί την εργασία (δηλαδή και σε περίπτωση ανωτέρας βίας).

17 Το ίδιο ισχύει π.χ. και για τους οδηγούς ή τους συνοδούς ιδιωτικών σχολικών λεωφορείων με δεδομένο ότι τα σχολεία έκλεισαν με υποχρεωτική απόφαση; Η απάντηση της περίπτωσης 16 ισχύει και σ αυτήν την περίπτωση και σε όσες επιχειρήσεις κλείσουν με απόφαση της Αρχής.
18 Αν ένας εργοδότης αποφασίσει να κλείσει την επιχείρησή του αυτοβούλως, τι δικαιούται ο εργαζόμενος; Ο εργαζόμενος δικαιούται κανονικά τις αποδοχές του.
19 Αν ο εργοδότης υποδείξει σε εργαζόμενο να μη προσέλθει στην εργασία του επειδή ταξίδεψε σε χώρα έξαρσης του ιού, δικαιούται ο εργαζόμενος τις αποδοχές του; Ναι δικαιούται κανονικά τις αποδοχές του και δεν δύναται ο εργοδότης να συμψηφίσει τις ημέρες αυτές απουσίας με άδεια.
20 Αν ένας εργαζόμενος τεθεί προληπτικά σε καραντίνα από κάποιο δημόσιο φορέα, δικαιούται τις αποδοχές του; Ναι τις δικαιούται διότι πρόκειται περί ανυπαιτίου κωλύματος και δικαιούται  αποδοχές ασθενείας για τις οποίες, ένα μέρος θα επιδοτηθεί από τον ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο από τον εργοδότη.
Προσαύξηση δώρων εορτών & επιδόματος αδείας
21 Η συγκεκριμένη ειδική άδεια, προσαυξάνει Δώρα & Επιδόματα. Ναι προσαυξάνει καθώς θεωρείται άδεια μετ΄ αποδοχών

 

 1. Λοιποί νόμιμοι χειρισμοί του εργοδότη λόγω ανάγκης μείωσης ή μη απασχόλησης του προσωπικού

Στη συνέχεια παραθέτουμε, τις νόμιμες ενέργειες που μπορούν να προβούν οι εργοδότες:

 1. Με την ΠΝΠ υποδεικνύονται οι παρακάτω ενέργειες.

Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι

 • Η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας (Τήλε – εργασία).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του κατά τα ανωτέρω έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

 1. Επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας (Ν.3846/2010, Ν.3899/2010).

Αν περιοριστούν οι δραστηριότητές του ο εργοδότης μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες στο ίδιο ημερο­λογιακό έτος, ΦΥΣΙΚΆ μόνο εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπρο­σώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 260/2006 και του ν. 1767/1988.

Επισημαίνεται ότι, είναι αδύνατη η εφαρμογή εκ περιτροπής απασχόλησης σε εργαζομένους που ήδη εργάζονται με σύστημα μερικής απασχόλησης

 1. Να θέσει τους μισθωτούς σε διαθεσιμότητα

Όπως προβλέπει το άρθρο 10 του Ν. 3198/55 έχει αντικατασταθεί με το άρθρο 4 του Ν. 3846/10 (ΔΕΝ 2010 σ. 606) που ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

Οι επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις, αν έχει περιοριστεί η οικονομική τους δραστηριότητα, μπορούν, αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις (3) μήνες ετησίως, μόνο εφόσον προηγουμένως προβούν σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 240/06 (ΦΕΚ 252 Α) και του Ν. 1767/88 (ΦΕΚ 63 Α). Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Μετά την εξάντληση του τριμήνου, προκειμένου να τεθεί εκ νέου ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα, απαιτείται και η παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

 1. Άδεια Άνευ Αποδοχών με κοινή συμφωνία.

Διατάξεις που να ρυθμίζουν το θέμα της άδειας άνευ αποδοχών δεν υφίστανται. Συνιστάται, ωστόσο, εργοδότης και εργαζόμενος να υπογράφουν από κοινού σε ένα έντυπο ότι συμφωνούν στην χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών καθώς και τη διάρκειά της, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο από το Σ.ΕΠ.Ε. ή τον ΕΦΚΑ. Η άδεια άνευ αποδοχών συνιστάται να χορηγείται μετά την εξάντληση της κανονικής άδειας ή να συμφωνείται η τύχη της κανονικής άδειας κατά τη χορήγηση της άδειας άνευ αποδοχών. Η συγκεκριμένη άδεια δεν λύει την εργασιακή σχέση ωστόσο απαλλάσσει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση εργασία για το διάστημα της αδείας ενώ συγχρόνως δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να του καταβάλλει μισθό. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι συνηθίζεται από τον ΕΦΚΑ να απαιτεί την κοινοποίηση του εγγράφου προς αυτό και μάλιστα να υπάρχει πρωτόκολλο για το κάθε έντυπο αδείας άνευ αποδοχών, πριν από την έναρξη της αδείας. Ωστόσο διευκρινίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ούτε στον Κανονισμό Ασφάλισης του Ι.Κ.Α. ούτε φυσικά σε κάποιο σχετικό νόμο, απόφαση, εγκύκλιο.

 1. Χορήγηση κανονικής αδείας ύστερα από «αίτηση» του εργαζομένου.

Με το άρθρο 6 του Ν.3846/2010, όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου ΙΑ.14 του άρθρου 1 του Ν.4093, ο νομοθέτης τροποποίησε τις προηγούμενες διατάξεις και επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και σε περισσότερες των δύο περιόδων, από τις οποίες η μια πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες (2 εβδομάδες), επί πενθημέρου, ή προκειμένου περί ανηλίκων δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, μετά από έγγραφη αίτηση του μισθωτού προς τον εργοδότη. Η αίτηση αυτή για την οποία δεν απαιτείται έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, διατηρείται στην επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και πρέπει να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας κατά τον επιτόπιο έλεγχο. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής διέπονται κατά τα λοιπά, από τις διατάξεις της νομοθεσίας για την άδεια.

 1. Πρόωρη καταγγελία συμβάσεως ορισμένου χρόνου.

Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία περιλαμβάνει όρο για πρόωρη καταγγελία της με εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την αποζημίωση απόλυσης για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, κατά τις διατάξεις του Ν.2112/1920, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 74 παρ. 2 και 3 του Ν.3863/2010, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία ( άρθρο 40 του Ν.3986/2011). Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, αν είχε προβλέψει την ενσωμάτωση τέτοιου όρου στη σύμβαση εργασίας, δύναται να την καταγγείλει πρόωρα χωρίς να οφείλει μισθούς υπερημερίας. Αν μάλιστα ο εργαζόμενος δεν έχει συμπληρώσει ένα (1) έτος εργασίας, τότε δεν δικαιούται ούτε αποζημίωση απόλυσης.

 

 1. Περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητος από τον Κορωνοϊό»

(Σημείωμα του Δελτίου Εργατικής Νομοθεσίας)

Ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητος αντιμετωπίζεται από την  Εργατική Νομοθεσία με τα εξής μέτρα:

α) Την θέση των μισθωτών σε διαθεσιμότητα κατ  ρθρ. 10 του Ν. 3198/55 όπως έχει αντικατασταθή με το άρθρο 4 του Ν. 3846/10 (ΔΕΝ 2010 σ. 606) που ορίζει τα εξής:

 1. Οι επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις, αν έχει περιοριστεί η οικονομική τους δραστηριότητα, μπορούν, αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις (3) μήνες ετησίως, μόνο εφόσον προηγουμένως προβούν σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 240/06 (ΦΕΚ 252 Α) και του Ν. 1767/88 (ΦΕΚ 63 Α).

Αν στην επιχείρηση δεν υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων, η ενημέρωση και η διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης. Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Μετά την εξάντληση του τριμήνου, προκειμένου να τεθεί εκ νέου ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα, απαιτείται και η παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στις οικείες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με οποιονδήποτε τρόπο τη σχετική δήλωση περί διαθεσιμότητας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού του (…)

β) Την επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας, μόνον όμως εφ’ όσον ο εργοδότης προηγουμένως προβή σε διαβούλευση με τους νομίμους εκπροσώπους των εργαζομένων, κατ’ άρθρον 59 του Ν. 4635/19 (ΔΕΝ 2019 σελ. 1446(1452) και Μελ. Ι. Πίκουλα ΔΕΝ 2010 σ. 976, με ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ εγγράφων). Επίσης στο βιβλίο της Νίκης Γεωργιάδου «Εισαγωγή στο Εργατικό Δίκαιο», έκδοση ΔΕΝ 2018, σελ. 158-160.

Σχετικά βλέπετε και Μελ. Γ. Λεβέντη εις ΔΕΝ 1999 σελ. 81 επ. και  Απ. Μετζητάκου ΔΕΝ 1999 σελ. 91 επ. και  Αλλ. ΔΕΝ 2009, τεύχος 1534 σελ. 397, 398. Για την Εκ περιτροπής εργασία βλ. Μελέτη στο ΔΕΝ 2013 σ. 1402 επ.

γ) Σε περίπτωση περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητος, μπορεί να συμφωνηθή με τους μισθωτούς με έγγραφη ατομική σύμβαση, γνωστοποιούμενη εντός οκτώ (8) ημερών στην  Επιθεώρηση Εργασίας, οιασδήποτε μορφής Μερική  Απασχόληση, κατ  ἀρθρ. 59 του Ν. 4635/19, συμπεριλαμβανομένης και της εκ περιτροπής εργασίας (βλ. και ΔΕΝ 2020, τεύχος 1758 σελ. 49).

Η μείωση του χρόνου εργασίας με ανάλογη μείωση των αποδοχών μπορεί να προταθή από τον εργοδότη στο μισθωτό και ως «ηπιώτερο μέτρο» έναντι της καταγγελίας της συμβάσεως, σε περίπτωση περιορισμού των εργασιών της επιχειρήσεως.

Στην περίπτωση αυτή υποστηρίζεται ότι δεν εφαρμόζεται η διάταξη του άρθρου 59 παρ. 8 του Ν. 4635/19 που ορίζει ότι είναι άκυρη η καταγγελία όταν οφείλεται στην άρνηση του μισθωτού ν’ αποδεχθῆ την εργοδοτική πρόταση για μερική απασχόληση – βλ. την ΑΠ 485/19 – ΔΕΝ 2019 σελ. 1536 και την ΑΠ 1435/18 – ΔΕΝ 2019 σελ. 553, βλ. και Δ. Σιδέρην εις ΔΕΝ 1998 σελ. 1573 (1576). Επίσης βλ. Γνωμοδότηση Κουκιάδη – Ζερδελή «τροποποιητική καταγγελία για την μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική και ultima ratio» στο ΔΕΝ 2011 σ. 1553, και για τη μείωση του χρόνου απασχολήσεως ως «ηπιώτερο μέτρο» Δ. Ζερδελήν εις ΔΕΝ 1993 σελ. 161 επ., καθώς και την ΑΠ 902/98 – ΔΕΝ 1998 σελ. 1580.

δ) Δεν προβλέπεται στην  Εργατική Νομοθεσία η χορήγηση μονομερώς «αναγκαστικής» αδείας η «αδείας άνευ αποδοχών» ή η χορήγηση αναπαύσεων αντί νομίμων αμοιβών (βλ.  Αλλ. ΔΕΝ 2009, τεύχος 1532 σ. 252).

ε) Εν όψει της απειλής ραγδαίας εξαπλώσεως του κορωνοϊού ελήφθησαν μέτρα με την ΠΝΠ της 11.3.2020 (ΦΕΚ 55/τεύχος Α΄ της 11.3.2020).

 

 

Παλαιολόγος Ι. Λιάζος

One comment

 1. Παράθεμα: Άδεια ειδικού σκοπού και οργάνωση του χρόνου εργασίας ΠΝΠ & Περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητος από τον Κορωνοϊό» | liazos

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: