Αλλαγές μάλλον στην μείωση της σύνταξης για τους συνταξιούχους που εργάζονται, με το νέο ασφαλιστικό του 2020

 

Αλλαγές έρχονται με το νέο Ασφαλιστικό :

Πέντε σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο. [ΣΣ Εκτιμάται ότι κατά τις 15.1.2020 θα τεθεί για διαβούλευση]

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «TA NEA», αυτές αφορούν

 • σε αυξήσεις στις κύριες συντάξεις για όσους έχουν 33 έτη ασφάλισης και άνω,
 • αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές περικοπές του τρίτου Μνημονίου,
 • στο νέο σύστημα εισφορών για επαγγελματίες,
 • στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων στη θέση της «13ης σύνταξης», καθώς και
 • στη μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι:

 • προσδιόρισε στα 99,5 ευρώ τη μέση αύξηση που θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες είχαν υποστεί περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (αφορά συνταξιούχους που είχαν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ).
 • Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά από 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι

 • οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν 33 χρόνια ασφάλισης και άνω. Οι αυξήσεις αυτές, θα προέλθουν μέσω της αύξησης του σημερινού ποσοστού αναπλήρωσης για την κατηγορία των συνταξιούχων με πολλά χρόνια εργασίας κατά 8,5% προκειμένου να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που είχαν υποστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.
 • Ως το τέλος του χρόνου θα δοθεί η αναλογιστική μελέτη, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης για το θέμα αυτό.
 •  Θεσπίζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σημειώνεται ότι φέτος ήταν η τελευταία χρονιά καταβολής του ΕΚΑΣ, ενώ θα επέλθουν και στη λεγόμενη “13η σύνταξη”.
 •  Μειώνεται το ύψος του πέναλτι που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Σήμερα για τους συνταξιούχους που εργάζονται η σύνταξη μειώνεται κατά 60% , ενώ με τον νέο νόμο το ποσοστό της μείωσης θα κυμαίνεται στο 30% -32% δίνοντας έτσι ένα ισχυρό κίνητρο για εργασία σε όσους συνταξιοδοτούνται.

Ακόμα βέβαια ισχύουν τα παρακάτω, που ρυθμίζει ο νόμος 4387/2016 (γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου)

1. Μείωση 60% για τους συνταξιούχους που εργάζονται
1.1. Νέες ρυθμίσεις
1.1.1. Εισαγωγή
Ο συνταξιούχος υποχρεούται να ενημερώσει το Ταμείο του για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας
Μειωμένο κατά 60% θα είναι το ποσό που θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι ξεκινήσουν να εργάζονται μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων, που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ (που είναι το νέο Υπερταμείο).
Προσοχή, όσοι ήδη ασκούν κάποια δραστηριότητα ανεξαρτήτως σχέσης απασχόλησης διέπονται από τις ήδη υφιστάμενες ρυθμίσεις.
Επομένως θα ισχύουν δύο ταχύτητες ανάλογα με το πότε ο συνταξιούχος ξεκίνησε να απασχολείται.
1.1.2. Μείωση της σύνταξης γίνεται επί του ακαθάριστου ποσού
 Με την ρύθμιση, του Ν. 4387/2016, οι συνταξιούχοι ανεξαρτήτως της ηλικίας τους ή του φορέα από τον οποίο λαμβάνουν σύνταξη θα δουν να τους καταβάλλεται ποσό μειωμένο κατά 60% της αρχικής απόφασης.
Αυτό αφορά όλο το χρονικό διάστημα της εργασίας τους εφόσον η απασχόληση ξεκινήσει μετά την δημοσίευση του νέου νόμου ήτοι 12.5.2016.
Η μείωση αυτή θα πραγματοποιείται επί του ακαθάριστου ποσού του συνόλου των συντάξεων που λαμβάνουν, κύριων και επικουρικών.
Το καθεστώς της αναστολής καταβολής του συνόλου των συντάξεων θα επιβάλλεται πλέον όχι με ηλικιακό όριο (πριν αφορούσε τους κάτω των 55) σε όσους θα παρέχουν εργασία ή θα δραστηριοποιηθούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ, σε ΟΤΑ κ.α.) πλην εταιρειών στις οποίες τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα ή το Δημόσιο έχουν ποσοστό συμμετοχής κάτω του 50%.
Από τις εν λόγω διατάξεις δεν εξαιρείται καμία κατηγορία συνταξιούχων.
Επισημαίνονται ότι
 Ο απασχολούμενος συνταξιούχος υποχρεούται σε καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών ανάλογα με το είδος της εργασίας που θα αναλάβει.
 Τον συγκεκριμένο πρόσθετο χρόνο ασφάλισης όμως θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ο συνταξιούχος τόσο για προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης που λαμβάνει όσο και του ποσού της επικουρικής.

1.1.3. Νέοι συνταξιούχοι ενεργοί αγρότες χάνουν 60%
Όσοι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, ασκώντας παράλληλα αγροτική δραστηριότητα βγουν στο εξής στην σύνταξη, πρέπει να ανησυχούν για το ενδεχόμενο περικοπής της, με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016. Παράλληλα, με την ενοποίηση των ταμείων σε ένα, θα είναι πιο εύκολο, να διαπιστώσει το κράτος, αν κάποιος έχει συνταξιοδοτηθεί και εργάζεται παράλληλα.

Ερωτηματικό, καθώς ο νέος νόμος δεν το διευκρινίζει επαρκώς, παραμένει τί θα συμβεί με παλιούς συνταξιούχους του δημοσίου (π.χ. κάποιος που πήρε σύνταξη το 2010) και ακόμη και σήμερα έχουν αγροτική δραστηριότητα, δεδομένου μάλιστα ότι απομένουν μόνο τρεις μέρες για εμπρόθεσμη μεταβίβαση τυχόν δικαιωμάτων που κατέχουν.
Να σημειωθεί πως γι’ αυτούς, ο προηγούμενος νόμος (Κουτρουμάνης, Λοβέρδος) προέβλεπε «πέναλτι» στις συντάξεις, μόνον αν οι συντάξιμες αποδοχές τους (μικτό πόσο), ξεπερνούσαν τα 2.100 ευρώ.
Μάλιστα η σύνταξη κόβονταν, σε περίπτωση που εργάζονταν ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί, μόνο κατά το ποσό που υπερέβαινε τα 2.100 ευρώ, εφόσον βέβαια δήλωναν την παράλληλη απασχόληση.
Στο σκοτάδι οι γεννηθέντες το 1949
Ασαφές είναι το τοπίο και για όσους έκαναν χαρτιά για σύνταξη ΟΓΑ, πριν την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου, αφού βρίσκονται στο μεταίχμιο και χρειάζεται να γίνει ειδική πρόβλεψη, ώστε να μην κοπεί η σύνταξή τους αν συνεχίζουν να καλλιεργούν, η οποία λογικά θα τους αποδοθεί για πρώτη φορά τον Ιούλιο.
Κανένα θέμα για τους παλιούς, δεν θα έχουν συνταξιούχοι του ΟΓΑ που παραμένουν ενεργοί αγρότες, αρκεί αυτό να έχει γίνει πριν την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού 4387/2016.
Κι αυτό γιατί όπως αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 6 του Άρθρου 20 για την «Απασχόληση Συνταξιούχων» που προβλέπει ποινές 60% σε ποσά συντάξεων όσων εργάζονται: «Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν, καθώς και για τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 4.
Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 3863/2010, και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος».
Σημειωτέον πως το Άρθρο 16 του Νόμου 3863/2010 προβλέπει ρητά ότι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που εργάζονται δεν χάνουν τη σύνταξή τους.
1.1.4. Θεσμικό πλαίσιο – Άρθρο 20 για την «Απασχόληση Συνταξιούχων» στο νόμο 4387/2016:
1. Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του Ε.Φ.Κ.Α., οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.
2. Ειδικά, στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι της παραγράφου 1 αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς της γενικής Κυβέρνησης, η καταβολή της σύνταξής ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.
Για την προσαύξηση της επικουρικής σύνταξης και του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης των ανωτέρω συνταξιούχων εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30.
3. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και στα πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010.
4. Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυταπασχολείται μπορεί να αξιοποιήσει το χρόνο της ασφάλισής του κατά το χρονικό διάστημα της κατά τα ανωτέρω απασχόλησής του ή της περικοπής ή αναστολής καταβολής της σύνταξής του για την προσαύξηση της επικουρικής και του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης κατά 60% του ποσού που υπολογίζεται με αναλογική εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 30.
5. Οι συνταξιούχοι της παραγράφου 1 του παρόντος υποχρεούνται πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν να δηλώσουν τούτο στον φορέα κύριας ασφάλισης του Ε.Φ.Κ.Α., καθώς και στο ΕΤΕΑ ή στον φορέα επικουρικής ασφάλισης από τον οποίο συνταξιοδοτούνται. Παράλειψη της δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, συμφώνως με το παρόν άρθρο, κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή της αυτοαπασχόλησής του, που επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 4,56%, ο δε Ε.Φ.Κ.Α. δικαιούται να συμψηφίζει το ποσό με μελλοντικές συντάξεις και μέχρι του ύψους του 1/4 της συντάξεως.
6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους θα αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν, καθώς και για τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 4.
Ειδικά, για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του ν. 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με το ν. 3863/2010, και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος.
7. Οι ισχύουσες κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου, που αφορούν την απασχόληση των συνταξιούχων, γενικά, δεν έχουν εφαρμογή για τα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου.
1.2. Προϊσχύουσες διατάξεις
Συγκεκριμένα για όσους απασχολούνται ήδη, εξακολουθούν να ισχύουν τα εξής:
1.2.1. Περιορισμοί Στην περίπτωση που έχουν αναλάβει μισθωτή εργασία.
α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων, που υπερβαίνει τα 970 ευρώ, καταβάλλεται μειωμένο κατά (70%).
1.2.2. Για όσους έχουν αναλάβει δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση ΟΑΕΕ:
α) Προβλέπεται αναστολή καταβολής της κύριας και επικουρικής σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας. Παράλληλα υποχρεούνται στην καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 1.940 ευρώ αναστέλλεται.
1.2.3. Απασχόληση συνταξιούχων μέχρι 14.5.2016 και για συνταξιούχους που εργάζονταν μέχρι 14.5.2016 και συνεχίζουν να εργάζονται
a) Γενική παρουσίαση
Με τους Ν. 3863/2010, 3865/2010 και 3996/2011 καθορίζεται πλέον ένα νέο καθεστώς σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Η σειρά των αλλαγών που προκαλούν τα ανωτέρω νομοθετήματα οδηγεί στην ανάγκη επίδειξης ιδιαίτερης προσοχής από πλευράς των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργασθούν καθώς θα έρθουν αντιμέτωποι με σημαντικές περικοπές στις συντάξεις τους και σε κάποιες περιπτώσεις με διακοπή της καταβολής της συγκεκριμένης παροχής. Επιπροσθέτως η παράλειψη δήλωσης της απασχόλησής τους στους αρμόδιους φορείς δύναται να επιφέρει σοβαρές συνέπειες. Το νέο πλαίσιο απασχόλησης των συνταξιούχων το οποίο οδηγεί εύλογα στο ερώτημα συνταξιοδότηση ή απασχόληση διαμορφώνεται ως εξής:
Αναφορικά με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα:
Οι ρυθμίσεις του άρθρου 16 Ν. 3863/2010 και του άρθρου 42 Ν. 3996/2011 με τις οποίες τροποποιείται το άρθρο 63 του Ν. 2676/1999 ισχύουν για όσους συνταξιούχους αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, δηλαδή από 15/7/2010 και έχουν ειδικότερα ως ακολούθως:
Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία, ως μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:
α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, καταβάλλεται μειωμένο κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%). Η επικουρική σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περικοπή.
Για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ο αριθμός των ανωτέρω ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά.
Σε περίπτωση συρροής συντάξεων, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό περικόπτεται από την αμέσως επόμενη ή επόμενες σε ύψος κύριες συντάξεις.
Για τους δικαιούχους κατωτάτων ορίων συντάξεων, η σύνταξή τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα. Εάν το οργανικό ή τα οργανικά ποσά υπερβαίνουν τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, τότε τα ποσά αυτά περικόπτονται ως ανωτέρω. Tα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και στα πρόσωπα της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν. 3833/2010 δηλαδή στα αιρετά όργανα Ο.Τ.Α., διοικητές , υποδιοικητές, προέδρους, αντιπροέδρους και μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, προέδρους, αντιπροέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων, στα πρόσωπα τα επιλεγόμενα για το αξίωμα του «συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης» βάσει αρθρ. 77 Ν. 3852/2010 κλπ.
Για τον απασχολούμενο συνταξιούχο καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις για τους λοιπούς ασφαλισμένους εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου, οι οποίες βαρύνουν τον εργοδότη και τον ασφαλισμένο αντίστοιχα.
Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:
α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, υποχρεούνται δε στην καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών.
β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά πενήντα τοις εκατό (50%). Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων υπερβαίνει τα εξήντα (60) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται. Η επικουρική σύνταξη δεν συνυπολογίζεται για τον ανωτέρω περιορισμό και καταβάλλεται κανονικά.
Για τους ανωτέρω συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., καταβάλλονται οι προβλεπόμενες για τους από 1.1.1993 ασφαλισμένους εισφορές, εργοδότη και ασφαλισμένου.
Από την καταβολή προσαυξημένων ασφαλιστικών εισφορών εξαιρούνται οι ανωτέρω συνταξιούχοι, οι οποίοι λόγω απασχόλησης υπάγονταν σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς και οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους από έναν εκ των ανωτέρω φορέων, συνεχίζουν για την ίδια απασχόληση υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο Τομέα ασφάλισης.
Δυνατότητα αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης των συνταξιούχων απασχολούμενων:
Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων. Σε περίπτωση αξιοποίησης του χρόνου στον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται, ο υπολογισμός για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης γίνεται με ποσοστό 1,714% επί των συντάξιμων αποδοχών, οι οποίες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ή επί των ασφαλιστικών κατηγοριών, για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας ή 300 ημέρες εργασίας.
Συνταξιούχοι Αναπηρίας:
Οι συνταξιούχοι αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης, εάν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές.
Δήλωση απασχόλησης:
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να αναλάβουν εργασία καθώς η παράλειψη υποβολής της σχετικής δήλωσης επιφέρει σοβαρές συνέπειες. Ειδικότερα οι συνταξιούχοι υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να δηλώσουν τούτο στον φορέα ή στους φορείς από τους οποίους συνταξιοδοτούνται για κύρια σύνταξη. Στους φορείς επικουρικής ασφάλισης υποβάλλεται σχετική δήλωση από τους συνταξιούχους αναπηρίας, καθώς και από τους συνταξιούχους γήρατος, εφόσον οι τελευταίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας. Το καταλογιζόμενο αυτό ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από δύο (2) μηνιαίες συντάξεις ακόμη και αν το διάστημα εργασίας ή απασχόλησης είναι μικρότερο.
Σε ποιούς δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων:
Από το περιγραφόμενο καθεστώς σχετικά με την απασχόληση των συνταξιούχων εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες:
1. Ο επιζών των συζύγων
2. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ
3. Οι πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία
4. Τα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των Καν. (ΕΟΚ) 1408/71 και 574/72, περί διακινούμενων ασφαλισμένων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας
5. Τα πρόσωπα που συνταξιοδοτήθηκαν με το ν. 3185/2003 (ιπτάμενοι χειριστές καθώς και ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας και Ολυμπιακής Αεροπλοΐας) και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους
6. Οι συνταξιούχοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο στη Δημόσια Εκπαίδευση, μέχρι τις 31.12.2016.
Ποιούς καταλαμβάνουν χρονικά οι νέες ρυθμίσεις:
Αλλαγή στην ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων που αναφέρθηκαν παραπάνω επιφέρει o N. 4147/2013 διαμορφώνοντας πλέον το πεδίο των υπαγομένων στις νέες ρυθμίσεις ως ακολούθως:
Οι ρυθμίσεις που περιγράφηκαν ανωτέρω ισχύουν για όσους συνταξιούχους ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχολούνται από τη δημοσίευση του Ν. 3863/2010 και εφεξής ήτοι από τις 15/07/2010.
Για τους συνταξιούχους οι οποίοι κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των ανωτέρω διατάξεων (15-7-2010) είχαν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνταν και δεν καταλαμβάνονταν από τις ρυθμίσεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999, όπως ίσχυε μέχρι 14-7-2010, οι ρυθμίσεις των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν. 3863/2010, όπως αναφέρονται, θα εφαρμόζονται από 1-1-2014 και όχι από 1.1.2013, όπως προέβλεπόταν αρχικά με τη διάταξη του άρθρου 16 του Ν. 3863/2010.
Οι συνταξιούχοι οι οποίοι κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 3863/2010 (15-7-2010) είχαν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνταν και καταλαμβάνονταν από τις ρυθμίσεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999, όπως ίσχυε μέχρι 14-7-2010, εξακολουθούν να εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού μέχρι 31-12-2013.
Σε κάθε περίπτωση οι ρυθμίσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του Ν. 3863/2010, έχουν γενική εφαρμογή από 1-1-2014 και εξής καταργουμένης κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, πλην εκείνων της παρ. 14 του άρθρου 8 του Ν. 2592/98 που εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τους συνταξιούχους που εργάστηκαν στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εξακολουθούν εργαζόμενοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή αμοιβής σε θέσεις του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Αναφορικά με τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα:
Σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 3865/2010 οι διατάξεις για την απασχόληση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους συνταξιούχους του Δημοσίου που εργάζονται εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή αυτοαπασχολούνται. Ομοίως έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τους συνταξιούχους στρατιωτικούς.
Ειδικότερα για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, που εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται, προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους, ενώ για τους στρατιωτικούς συνταξιούχους η αναστολή καταβολής της σύνταξης ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 53ου έτους.
Δήλωση απασχόλησης:
Οι συνταξιούχοι υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να δηλώσουν τούτο στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γ.Λ.Κ.. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.
b. Όπως την εφαρμόζει το ΕΤΑΑ (τ. ΤΣΜΕΔΕ)
Οι συνταξιούχοι του Ταμείου, σύμφωνα με το Β.Δ. περί εκτελέσεως του Α.Ν. 2326/40 άρ.2, δεν έχουν δικαίωμα να ασκούν άμεσα ή έμμεσα το επάγγελμά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί ούτε να συμμετέχουν ως εταίροι σε τεχνικές προσωπικές εταιρείες (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες) ή ως μέλη Δ.Σ. Ανώνυμης εταιρείας, με αποδοχές.
Στις ετερόρρυθμες, μπορούν να συμμετέχουν μόνο ως ετερόρρυθμοι εταίροι & σε καμία περίπτωση με την ιδιότητα του διαχειριστή της Ετερορρύθμου Εταιρίας.
Ο συνταξιούχος, μπορεί να κατέχει εταιρικά μερίδια σε ΕΠΕ αλλά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να είναι διαχειριστής της ΕΠΕ. Μπορεί να είναι μέτοχος σε Α.Ε. και άμισθο μέλος Δ.Σ. Α.Ε. Δε μπορεί όμως να είναι διευθύνων σύμβουλος ή εκπρόσωπος τεχνικής Α.Ε. με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος επανέλθει στο επάγγελμα & υπαχθεί εκ νέου στην ασφάλιση του Ταμείου & για όσο χρόνο ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού χωρίς την καταβολή προσαυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, ισχύουν οι καταστατικές διατάξεις του Ταμείου, που προβλέπουν αναστολή της σύνταξης.
Για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία μισθωτών ή αυτοαπασχολουμένων, προβλέπεται αναστολή καταβολής της κύριας σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας.
Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, όσοι αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία μη μηχανικού, λαμβάνουν το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κύριων συντάξεων που αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, ενώ το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.
Το ανωτέρω όριο των 30 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη προσαυξάνεται κατά 6 ημ/σθια για κάθε ανήλικο παιδί ή παιδί που σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας, καθώς και για ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία παιδί.
Στις περιπτώσεις που προκύπτει περικοπή της κύριας σύνταξης και ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες της μιας κύριες συντάξεις, η περικοπή θα γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εάν δεν επαρκεί, στην αμέσως επόμενη σε ύψος κύρια σύνταξη.
Στις περιπτώσεις δικαιούχων κατωτάτων ορίων, η σύνταξη περιορίζεται στο οργανικό ή στα οργανικά ποσά, για όσο διάστημα διαρκεί η εργασία.
Σημειώνουμε ότι στους ανωτέρω περιορισμούς υπόκεινται & τα πρόσωπα της παρ.2 του άρθρου 2 του Ν.3833/10 (αιρετά όργανα Ο.Τ.Α., διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδρος, αντιπρόεδρος, μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ, πρόεδροι, αντιπρόεδροι & μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι & τα μέλη διοικητικών συμβουλίων, κ.λ.π.).
Για όσους αυτοαπασχολούνται μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, περικόπτεται.
Για τους συνταξιούχους αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, προβλέπεται η διακοπή της κύριας σύνταξης ή των κύριων συντάξεών τους.
Επισημαίνουμε ότι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με τις διατάξεις του Ν. 612/1977, θεωρούνται συνταξιούχοι αναπηρίας, παρόλο που λαμβάνουν σύνταξη λόγω γήρατος, καθώς η συνταξιοδότησή τους έχει ως αιτία την αναπηρία.
Οι συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας οφείλουν να δηλώσουν την ανάληψη εργασίας ή ότι αυτοαπασχολούνται στον φορέα ή στους φορείς κύριας ασφάλισης από τους οποίους συνταξιοδοτούνται.
Σε περίπτωση που ο απασχολούμενος συνταξιούχος δεν δηλώσει την ανάληψη εργασίας ή ότι αυτοαπασχολείται, γίνεται καταλογισμός του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το διάστημα που εργάστηκε ή αυτοαπασχολήθηκε και επιβάλλεται πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας. Το καταλογιζόμενο αυτό ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από δυο μηνιαίες συντάξεις ακόμη και εάν το διάστημα εργασίας ή απασχόλησης είναι μικρότερο.
Οι ρυθμίσεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3863/2010, ισχύουν για τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται ή διορίζονται σε θέσεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 3833/2010 από 15/07/2010 και εφεξής.
Για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνται ή έχουν διοριστεί σε θέσεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 3833/2010, και μέχρι σήμερα δεν καταλαμβάνονταν από τις ρυθμίσεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999, όπως αυτό ίσχυε μέχρι 14/07/2010, οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται από 01/01/13.
Για τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνται και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του άρθρου 63 του Ν. 2676/1999, όπως αυτό ίσχυε μέχρι 14/07/2010, εξακολουθεί να εφαρμόζεται το προϊσχύον καθεστώς, μέχρι 31/12/2012 και από 01/01/2013 εφαρμόζεται η παρούσα ρύθμιση, καταργούμενης κάθε άλλης αντίθετης διάταξης (βλέπε και σχετική εγκύκλιο στο διαδίκτυο ΑΔΑ : 41ΦΝΛ – 2).
Τι προέβλεπε ο νόμος του 3833/2010, που ισχύει για όλους τους παλιούς συνταξιούχους:
1.2.4. Ισχύον μέχρι 12.5.2016 και για συνταξιούχους που εργάζονταν μέχρι 12.5.2016 και συνεχίζουν να εργάζονται – Θεσμικό πλαίσιο «Άρθρο 16 Απασχόληση συνταξιούχων»
1. Το άρθρο 63 του ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α ) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν εργασία, υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους,

το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, (ΣΣ ΔΗΛΑΔΗ 1.000€ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ ΜΗΝΑ) καταβάλλεται μειωμένο κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%).

Για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ο αριθμός των ανωτέρω ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά διαμορφώνονται κάθε φορά. Σε περίπτωση συρροής συντάξεων, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης και εφόσον αυτό δεν επαρκεί, το υπόλοιπο ποσό περικόπτεται από την αμέσως επόμενη ή επόμενες σε ύψος κύριες συντάξεις.
Ειδικότερα για τους δικαιούχους κατωτάτων ορίων συντάξεων, η σύνταξή τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα. Εάν το οργανικό ή τα οργανικά ποσά υπερβαίνουν τα προαναφερόμενα κατά περίπτωση ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, τότε τα ποσά αυτά περικόπτονται ως ανωτέρω. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και στα πρόσωπα της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α’). Για τον απασχολούμενο συνταξιούχο καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις για τους λοιπούς ασφαλισμένους εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου, οι οποίες βαρύνουν τον εργοδότη και τον ασφαλισμένο αντίστοιχα.
2. Οι συνταξιούχοι της προηγούμενης παραγράφου, που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.), υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:

 • α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Υποχρεούνται δε στην καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών.
 • β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά πενήντα τοις εκατό (50%).
 • Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων υπερβαίνει τα εξήντα (60) ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το ποσό που υπερβαίνει το ανωτέρω όριο περικόπτεται. ΔΗΛΑΔΗ 2.000€ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟ ΜΗΝΑ.
  Για τους ανωτέρω συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α., καταβάλλονται οι προβλεπόμενες για τους από 1.1.1993 ασφαλισμένους εισφορές, εργοδότη και ασφαλισμένου. Από την καταβολή προσαυξημένων ασφαλιστικών εισφορών εξαιρούνται οι ανωτέρω συνταξιούχοι, οι οποίοι λόγω απασχόλησης υπάγονταν σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς και οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους από έναν εκ των ανωτέρω φορέων, συνεχίζουν για την ίδια απασχόληση υποχρεωτικά την ασφάλισή τους στον οικείο Τομέα ασφάλισης.
  3. Ο συνταξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυτοαπασχολείται μπορεί να χρησιμοποιήσει το χρόνο ασφάλισης κατά το διάστημα της αναστολής, ή περικοπής της σύνταξης, ή της καταβολής προσαυξημένων ή μη ασφαλιστικών εισφορών, για την προσαύξηση της σύνταξης από τον φορέα που συνταξιοδοτείται, ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων. Σε περίπτωση αξιοποίησης του χρόνου στον φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται, ο υπολογισμός για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης γίνεται με ποσοστό 1,714% επί των συντάξιμων αποδοχών, οι οποίες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερες του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ή επί των ασφαλιστικών κατηγοριών, για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας ή 300 ημέρες εργασίας. Ο Οργανισμός ή ο Τομέας στον οποίο ασφαλίστηκε ο συνταξιούχος, συμμετέχει στη δαπάνη συνταξιοδότησης και για το διακανονισμό εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3232/2004 (ΦΕΚ 48 Α ).
  4. Εάν οι συνταξιούχοι αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης, αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές.
  5. Οι συνταξιούχοι των παραγράφων 1, 2 και 4 του παρόντος υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να δηλώσουν τούτο στον φορέα ή στους φορείς από τους οποίους συνταξιοδοτούνται για κύρια σύνταξη. Στους φορείς επικουρικής ασφάλισης υποβάλλεται σχετική δήλωση από τους συνταξιούχους αναπηρίας, καθώς και από τους συνταξιούχους γήρατος, εφόσον οι τελευταίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας. Το καταλογιζόμενο αυτό ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από δύο (2) μηνιαίες συντάξεις ακόμη και αν το διάστημα εργασίας ή απασχόλησης είναι μικρότερο.
  6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογή:
  α) στον επιζώντα των συζύγων,
  β) στους συνταξιούχους του ΟΓΑ,
  γ) στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία,
  δ) στα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των Καν. (ΕΟΚ) 1408/71 και 574/72, καθώς και των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας,
  ε) στα πρόσωπα που συνταξιοδοτήθηκαν με το ν. 3185/2003 και μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους.
  7. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα καταργείται.
  8. Με νόμο δύναται να τροποποιείται το ποσό της περιπτώσεως β’ των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού, καθώς και το ύψος του προστίμου της παραγράφου 5 του παρόντος.»
  2. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ισχύουν για όσους συνταξιούχους αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται ή διοριστούν σε θέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α ), από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και εφεξής. Όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνται ή έχουν διοριστεί σε θέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (ΦΕΚ 40 Α’), και έως την ισχύ του παρόντος νόμου δεν καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α’), όπως ίσχυαν έως την αντικατάστασή του με το παρόν άρθρο, οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται από 1.1.2013. Οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (ΦΕΚ 1 Α’), όπως αυτό ίσχυε έως την αντικατάστασή του με το παρόν, εξακολουθούν να ισχύουν έως 31.12.2012 για όσους συνταξιούχους είχαν ήδη υπαχθεί σε αυτές έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Από 1.1.2013 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, καταργουμένης κάθε αντίθετης διάταξης.
  3. α. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού έχουν ανάλογη εφαρμογή και για όσους συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, που εργάζονται εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65 Α’) ή αυτοαπασχολούνται.
  Οι διατάξεις της παραγράφου 14 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998 (ΦΕΚ 57 Α ), καθώς και των παραγράφων 1 έως 7 του άρθρου 58 του π.δ. 169/2007, εξακολουθούν να ισχύουν.
  β. Οι συνταξιούχοι της προηγούμενης περίπτωσης, υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχοληθούν, να δηλώσουν τούτο στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του ή κατά το διάστημα που αυτοαπασχολείτο, και πρόστιμο επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας.

1.3. Επιστροφή συντάξεων, που εισπράχτηκαν ενώ εργαζόταν ο συνταξιούχος με… τόκο
Ο συνταξιούχος -όπως ισχύει και σήμερα- έχει υποχρέωση να ενημερώσει το Ταμείο του για την ανάληψη μισθωτής εργασίας ή εν γένει άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας.
Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί εντόκως να επιστρέψει τα ποσά συντάξεων που αχρεωστήτως έλαβε.
Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής παραδείγματα:
• Συνταξιούχος του οποίου το μεικτό ποσό ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, θα δικαιούται 400 ευρώ σύνταξη (μεικτό ποσό).
• Συνταξιούχος που έχει δικαιωθεί ποσού 1.500 ευρώ, θα λαμβάνει το ποσό των 600 ευρώ για το διάστημα που θα απασχολείται (μεικτό ποσό).
• Αν κάποιος με μεικτό ποσό σύνταξης 2.000 ευρώ, προσληφθεί στον ιδιωτικό τομέα, θα του καταβάλλεται μετά την παρακράτηση το ποσό των 800 ευρώ.
• Σε περίπτωση που κάποιος λαμβάνει ακαθάριστο ποσό συντάξεως ύψους 850 ευρώ, μετά την πραγματοποιούμενη παρακράτηση, θα λαμβάνει μόλις το ποσό των 340 ευρώ (μεικτά).

41 comments

 1. Μπάρλας Ελευθέριος

  Καλησπέρα,
  Θα ήθελα να συγχαρώ για τα ανωτέρω καθότι πολύ χρήσιμα. Βεβαια για πολλούς ο κυκεώνας των νομοθετικών διατάξεων είναι τέτοιος και με τόσους παραμέτρους που πραγματικά δυσκολα μπορεί κανείς να ξεδιαλύνει τις «κρυφες» λεπτομέρειες. Αυτός είναι και ο σκοπός πο σας γράφω, και συγκεκριμένα για τον πατέρα μου ετών 82 ο οποίος μετά το 1990 που συνταξιοδοτήθηκε (Ελτα – ευρύτερο δημόσιο) ασχολήθηκε με τα αγροτικά εμφανίζοντας εισοδήματα εκτοτε. Δυστυχώς μη ενημερώμένοι για το μέλλει γενεσθαι υποβλήθηκε δηλωση ΟΣΔΕ το 2016 δίχως κάποια μεταβίβαση δικαιωμάτων της επιδότησης (Ενιαία Ενίσχυση). Το ερώτημα πρέπει να απασχοληθεί χιλιάδες συνταξιούχος του Δημοσίου και όχι μόνο που εμφανίζουν αγροτικά εισοδήματα και ΔΕΝ μεταβίβασαν τα δικαιώματα τους.
  Επίσης ανωτέρω αναφέρεται ότι «Ερωτηματικό, καθώς ο νέος νόμος δεν το διευκρινίζει επαρκώς, παραμένει τί θα συμβεί με παλιούς συνταξιούχους του δημοσίου (π.χ. κάποιος που πήρε σύνταξη το 2010) και ακόμη και σήμερα έχουν αγροτική δραστηριότητα, δεδομένου μάλιστα ότι απομένουν μόνο τρεις μέρες για εμπρόθεσμη μεταβίβαση τυχόν δικαιωμάτων που κατέχουν» – [μπορούσαμε να κάνουμε μεταβίβαση δικαιωμάτων μέχρι την Παρασκευή?]

  Θα τους περικοπεί η συνταξη από το νέο έτος κατά 60% ? Πρέπει να προσωρήσουν σε παύση της αγροτικής τους δραστηριότητας στην εφορία για να μην υποβληθούν σε περικοπή μισθού ? Μπορείτε να μας κατευθύνεται ?

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων

  Μου αρέσει!

 2. Παρασκευή Βασάλα

  Συγχαρητήρια για το τόσο αναλυτικό κείμενό σας.
  Είμαι συνταξιούχος δημοσίου και 29/05/2014 άνοιξα ατομική επιχείρηση. Μόλις ψηφίστηκε ο νέος νόμος, και από φόβο ότι η σύνταξή μου θα έχει την περικοπή του 60%, έκλεισα την επιχείριση στις 20/05/2016.
  Μετά κατάλαβα ότι δεν έπρεπε διότι ανήκω στους «πριν το νόμο».
  Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Εφορεία, ο αρμόδιος υπάλληλος με ενημέρωσε ότι μπορώ να κάνω επανέναρξη από τις 20/05 αρκεί να πληρώσω τον ΟΑΕΕ από την ημερομηνία επανέναρξης. Θα διατηρήσω την ίδια επωνυμία και ακριβώς τις ίδιες δραστηριότητες και θα πληρώσω στην Εφορεία πρόστιμο 100 Ευρώ. Επίσης μέχρι 20/5/2016 έχω πληρώσει κανονικά τον ΟΑΕΕ.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Σε περίπτωση που συνεχίσω τις δραστηριότητες της ατομικής μου επιχείρησης σε ποια κατηγορία θα ανήκω; Στους πριν ή μετά το νόμο;
  Σας ευχαριστώ πολύ!

  Μου αρέσει!

 3. Λεμονια

  Ειμαι 77 χρονων συνταξιουχος ογα μπορω να βαλω στο ονομα μου αγοτικα προιοντα για 2017 ?? Πως μπορω να επικοινωνησω μαζι σας ??

  Μου αρέσει!

 4. Δαγγελης Κομνηνος 6974473268

  Καλημερα. Η Μητερα μου ειναι συντΞιουχος ετων 91 και απο παντα πουλαει λαδι και παιρνει επιδοτισεις. Απο φετος ανοιξε και βιβλια.ΕΡΩΤ. Θα εχει περικοπη στη συνταξη της. Μυτιληνη.

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα. Δεν έχει επίπτωση, μετρά το πραγματικό γεγονός ότι ασκούσε την δραστηριότητα και ειδικά για τους αγρότες με εγκύκλιο του Υπουργείου η διάταξη ενεργοποιείται από 1.1.2017.

   Μου αρέσει!

 5. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΩ
  ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΜΟΥ ΑΠΟ 25ΕΤΙΑΣ ΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΙΡΝΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ 600 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΩ ΛΑΔΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΞΙΑΣ 1000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 60% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ?ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!

  Μου αρέσει!

 6. μιχαλης

  καλημέρα ειμαι συνταξιουχος πριν την εφαρμογη του νεου νομου και εργαζομαι με συβαση εποχικου απο τον μαρτιο του 16. θα ισχύσει η περικοπη οταν εκανα νεα προσληψη το 17; ευχαριστώ!

  Μου αρέσει!

  • καλημέρα, όχι δεν θα έχουν εφαρμογή οι νέες διατάξεις δεδομένου ότι πριν την 12.5.2016 είχατε τόσο την ιδιότητα του συνταξιούχου όσο και τοτυ εργαζόμενου. Φυσικά έπρεπε να το έχετε δηλώσει στο ταμείο που πήρατε την σύνταξη ότι εργάζεστε.

   Μου αρέσει!

 7. Γιαρενης Γεωργιος

  Καλησπερα.Εϊμαι συνταξιουχος αστυνομικός 64 ετων.πολυτεκνος με παιδί ανήλικο(15 ετών)Ειμαι μουσικός και εργάζομαι περιστασιακά σε κεντρα,ταβερνες, συλλογους κλπ.Τι πρεπει να κάνω για να μην εχω προβλημα με ΙΚΑ,ΕΦΟΡΙΑ.Νομίζω οτι εμπίπτω στις εξαιρεσεις του Νομου 4387/2016 άρθρο 20.Ευχαριστώ.

  Μου αρέσει!

  • Φυσικά αν ανήκετε στις παρακάτω περιπτώσεις που εξαιρούνται, από τις αυστηρές προβλέψεις του νόμου 4387/2016:
   -Οι συνταξιούχοι αναπηρίας.
   -Οι συνταξιούχοι χηρείας.
   Οι συνταξιούχοι που έχουν ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα ανάληψης εργασίας ή αυτοαπασχόλησης πριν από τις 13/5/2016 ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου), οι οποίοι εντάσσονται στο παλαιό καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων, όπως ισχύει κατά περίπτωση.Δηλαδή, θα υποστούν μικρότερες μειώσεις.
   Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, αναφέρει ρητά ότι από τις προβλέψεις του νόμου, θίγονται:
   -Όσοι καταστούν συνταξιούχοι από τις 13/5/2016 και μετά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία ανάληψης της εργασίας ή δραστηριότητάς τους.
   -Όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την έναρξη του νόμου 4387/2016, (πριν τις 13/5/2016) αλλά ανέλαβαν εργασία ή δραστηριότητα από τις 13/5/2016 και μετά.
   -Συνταξιούχοι του Δημοσίου ακόμη κι εκείνες οι κατηγορίες που εξαιρέθηκαν από την ένταξη στον ΕΦΚΑ (όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης Ο.Γ.Α. ή ανασφάλιστου Αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης), οι λογοτέχνες – καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, όσοι λαμβάνουν προσωπική σύνταξη, όσοι συνταξιοδοτούνται με διατάξεις του 1990 και του 1991.
   -Συνταξιούχοι των φορέων, ταμείων κλάδων ή λογαριασμών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.
   -Τα αιρετά όργανα Ο.Τ.Α.
   -Διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπροέδροι και τα μέλη των συλλογικών οργάνων διοίκησης των Ν.Π.Δ.Δ.
   -Πρόεδροι, αντιπρόεδροι και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών
   -Πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη διοικητικών συμβουλίων, καθώς και το προσωπικό των Ν.Π.Ι.Δ. που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις.
   Ειδικά στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι αναλάβουν εργασία ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αναστέλλεται η καταβολή τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξής τους για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους.

   Μου αρέσει!

 8. ira131149

  Καλησπέρα, είμαι συνταξιούχος ΟΤΑ εδώ και 28 χρόνια. (μειωμένη σύνταξη στην εικοσαετία με ανήλικο παιδί). Αν εργαστώ 1 μέρα κάθε βδομάδα θα μειωθεί η σύνταξη μου? (Είμαι 68 ετών)

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα. Η διάταξη ορίζει ότι έχουμε περικοπή κατά 60% του συνόλου των συντάξεων (κύριας + επικουρικής) με την ανάληψη εργασίας ή ασφαλιστέας δραστηριότητας ή ιδιότητας, χωρίς να προσδιορίζει ποσό αμοιβών ή ημέρες απασχόλησης.
   Συνεπώς σύμφωνα με την γραμματική διατύπωση θα μειωθεί κατά 60% η σύνταξή σας.

   Μου αρέσει!

  • Fotis Trantakis

   Καλημερα. Ειμαι στρατιωτικος συνταξιουχος και θέλω να ρωτήσω για εισοδηματα απο εργασια στο εξωτερικο δηλαδή εισοδημα απο εταρειες που εδρευουν σε αλλες χωρες. Υπαρχει περίπτωση περικοπής σύνταξης?
   Συγχαρητηρια για το εργο σας και την υπομονη σας .Ευχαριστώ εκ των προτέρων

   Μου αρέσει!

   • Καλησπέρα,
    Νομίζω ότι το παρακάτω κείμενο απαντά στο ερώτημά σας.
    από την σχετική εγκύκλιο του κου Πετρόπουλου.
    «Το άρθρο 20 του ν.4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνταξιούχου του ΕΦΚΑ ο οποίος από 13.5.2016 και εφεξής αυτοαπασχολείται ή εργάζεται ως μισθωτός σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα με την οποία δεν έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας βάσει των διατάξεων του ν.2335/1995.
    Δεν εφαρμόζονται οι περιορισμοί των διατάξεων του άρθρου 20 στην περίπτωση εργασίας συνταξιούχου, ο οποίος λαμβάνει είτε αυτοτελή σύνταξη από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ είτε αναλογική σύνταξη με βάση τις διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων ασφάλισης, των ΕΚ 883/04 και του Εφαρμοστικού του 987/09.»
    βλέπε και

    Μου αρέσει!

 9. Αγγέλα Παπαχριστοφορου

  Καλησπέρα σας…Πολυ κατατοπιστικό το αρθρο σας….Είμαι εκπαιδευτικός (ιδιωτικού τομέα) και αμείβομαι με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης για παροχή εργασίας 2 με τρείς μήνες τον χρόνο περίπου. Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση από 1/1/2018; θα υπάρξει μείωση σύνταξης για το συνολικό πόσο- όλου του χρόνου – η για τους 2 η τρεις μήνες που θα λαμβάνω την αμοιβή; Ευχαριστώ πολύ Α.Π

  Μου αρέσει!

 10. Αντωνης

  Καλημερα, ειμαι συνταξιουχος ΔΕΗ απο το 2008 τι γινεται αν δουλεψω στην ΕΕ (εκτος Ελλαδος)? Ειμαι 60 χρονων.

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα,
   Νομίζω ότι το παρακάτω κείμενο απαντά στο ερώτημά σας.
   από την σχετική εγκύκλιο του κου Πετρόπουλου.
   «Το άρθρο 20 του ν.4387/2016 εφαρμόζεται και στην περίπτωση συνταξιούχου του ΕΦΚΑ ο οποίος από 13.5.2016 και εφεξής αυτοαπασχολείται ή εργάζεται ως μισθωτός σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρα με την οποία δεν έχει συναφθεί διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλειας βάσει των διατάξεων του ν.2335/1995.
   Δεν εφαρμόζονται οι περιορισμοί των διατάξεων του άρθρου 20 στην περίπτωση εργασίας συνταξιούχου, ο οποίος λαμβάνει είτε αυτοτελή σύνταξη από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ είτε αναλογική σύνταξη με βάση τις διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων ασφάλισης, των ΕΚ 883/04 και του Εφαρμοστικού του 987/09.»
   βλέπε και

   Μου αρέσει!

 11. Καλημέρα σας είμαι συνταξιούχος ΟΑΕΕ και πρέπει να αναλάβω εργασία διευθύνοντα συμβούλου σε ΑΕ στην οποία είμαι και μέτοχος άνω του 3% της εταιρίας πια θα είναι η περικοπεί της σύνταξης μου κατά τον χρόνο εργασίας και ποια θα είναι μετά την διακοπή της εργασίας είμαι 64 ετών και έχω και ανήλικο τεκνο
  ευχαριστω

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα,
   Η ιδιότητες που έχετε στην εταιρεία εφόσον συνυπάρχουν δημιουργούν ασφαλιστέα ιδιότητα τόσο με τον παρόντα νόμο 4387/2016, όσο και με τις προϊσχύουσες διατάξεις του ΟΑΕΕ. Με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ όποιος συνταξιούχος αναλάμβανε δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ είχε αναστολή της σύνταξης. Το άρθρο 20 του 4387/2016 για τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει ο συνταξιούχος ασφαλιστέα δραστηριότητα ή ιδιότητα μετά την ισχύ του έχει περικοπή του 60% της σύνταξης που εξ ιδίου δικαιώματος λόγω γήρατος λαμβάνει. Πχ αν η σύνταξή σας είναι 1.000€ θα σας περικοπεί το ποσό των 600€ για όσους μήνες ασκείται την δραστηριότητα.
   Σε πρόσφατη ανάρτηση έχω παραδείγματα και την εγκύκλιο του κου Υφυπουργού.
   ευχαριστώ για την επίσκεψη στην σελίδα μας.
   Παλαιολόγος Ι. Λιάζος

   Μου αρέσει!

   • δείτε και το άρθρο μου:
    Απασχόληση συνταξιούχων Οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 20 του ασφαλιστικού νόμου 4387 με την εγκ Φ.80000/οικ.12151/274/2018 από το Υπ. Εργασίας Απασχόληση συνταξιούχων Οδηγίες εφαρμογής του άρθρου 20 του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016

    Μου αρέσει!

 12. Λίνα

  Γεια σας,
  Έχω βγει σε σύνταξη γήρατος στις 31.03.13 στον ιδιωτικό τομέα, τώρα είμαι κάτω των 55 ετών. Θέλω να εργαστώ το καλοκαίρι σε νησί για 6 μήνες, ισχύει ο νόμος Κατρουγκαλου για εμένα; να κοπεί δηλαδή το 60% της σύνταξης για όσο καιρο δουλευω, και το γεγονός ότι είμαι κάτω των 55 δεν θα επηρεάσει μετέπειτα που θα κάνω αίτηση στο ΕΦΚΑ να ξαναρχίσει κανονικά η σύνταξη μου. Εάν ξέρετε σε πόσο καιρό το ΕΦΚΑ θα μου ξαναδώσει την κανονική μου σύνταξη;

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα,
   Είστε μεν παλαία συνταξιούχος αλλά προτίθεσαι να αναλάβεις εργασία μετά την ισχύ του νόμου (13.5.2016) συνεπώς έχει εφαρμογή η νέα διάταξη του άρθρου 20 δηλαδή περικοπή 60% του συνόλου της σύνταξης που λαμβάνεις για τους μήνες που θα δουλέψεις ήτοι για 6 μήνες.
   Με το που θα αρχίσεις να εργάζεσαι πρέπει να ενημερώσεις την υπηρεσία που λαμβάνεις την σύνταξη και για την διάρκεια της απασχόλησης και τους όρους όπως πχ αν είναι διαλείπουσα ή εκ περιτροπής δηλαδή λιγότερες ημέρες τον μήνα ώστε να γίνει η σχετική προσαρμογή.
   Όταν τελειώσει η εργασία θα ενημερώσεις και πάλι τον ΕΦΚΑ την υπηρεσία που παίρνεις την σύνταξη, ώστε να παύσει η περικοπή της σύνταξης.

   Μου αρέσει!

 13. ΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ Χ.

  Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για την αναλυτική ανάρτηση.
  Θα ήθελα να υποβάλω το εξής ερωτημα: Πρόκειται να συνταξιοδοτηθώ το φθινόπωρο του 2018 με τη συμπλήρωση του 55 έτους λόγω ανηλίκου τέκνου το Δεκ. 2010. Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη απασχόληση. Τι κινήσεις πρέπει να κάνω οσον αφορά τον εργοδότη και τον ασφαλιστικό φορέα;

  Σας ευχαριστώ

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα,
   Δεν κατάλαβα την ερώτηση.
   Αν αφορά αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης φυσικά και δικαιούσαι το 40% της κανονικής αποζημίωσης:
   – είτε αποχωρήσεις είτε σε απολύσει ο εργοδότης (αν είσαι υπάλληλος) και
   – μόνο αν αποχωρήσεις αν είσαι εργάτης.
   Αν αφορά περίπτωση να συνεχίσεις να δουλεύεις τότε
   Με το που θα αρχίσεις να εργάζεσαι πρέπει να ενημερώσεις την υπηρεσία που λαμβάνεις την σύνταξη και για την διάρκεια της απασχόλησης και τους όρους όπως πχ αν είναι διαλείπουσα ή εκ περιτροπής δηλαδή λιγότερες ημέρες τον μήνα ώστε να γίνει η σχετική προσαρμογή.
   Όταν τελειώσει η εργασία θα ενημερώσεις και πάλι τον ΕΦΚΑ την υπηρεσία που παίρνεις την σύνταξη, ώστε να παύσει η περικοπή της σύνταξης.

   Μου αρέσει!

 14. Λαμπρινή

  Καλημέρα σας,
  Σας ευχαριστώ για την αναλυτική ανάρτηση σας.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα εξής: α) εργάζομαι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ΝΠΙΔ από τις 12/4/2002 είχα κάνει αίτηση συνταξιοδότησης στις 30/12/14 και πλάσματι υποβληθείσα στις 30/06/2015, έχω γεννηθεί στις 27/11/1961 το ΙΚΑ μου απένειμε σύνταξη στα 52 χρόνια μου. β) έχω δηλώσει ότι συνεχίζω εργαζόμενη στο ΝΠΙΔ το οποίο εργάζομαι. Η απόφαση συνταξιοδότησης μου βγήκε την 01/08/2017 Κατέθεσα την απόφαση συνταξιοδότησης μου στον εργοδότη μου στις 07/09/2018. Σήμερα με ενημερώνουν ότι:
  α) θα ζητηθούν αναδρομικά τα επιπλέον χρήματα από την συνταξιοδότηση μου περίπου 200 μικτά ανά μήνα και
  β) ότι θα μειωθεί ο μισθός μου κατά 200 ευρώ ανά μήνα. Θα με ξεκινήσουν με τον εισαγωγικό μισθό των νεοεισερχομένων διότι μεταχειρίστηκα τα χρόνια προϋπηρεσίας για την συνταξιοδότηση!
  Σας παρακαλώ πολύ ενημερώστε με εάν είναι σωστό να γίνει έτσι!
  Παρακαλώ λάβετε υπόψιν σας ότι από τον 9ο 2017 που κατέθεσα την απόφαση συνταξιοδότησης μέχρι σήμερα, δεν με έχει ενημερώσει η υπηρεσία μου εγγράφως ούτε για την μείωση του μισθού ούτε για την παρακράτηση των αναδρομικών. Έχουν ειπωθεί μόνο λεκτικά. Ποια είναι τα δικαιώματα μου?

  Μου αρέσει!

 15. Λαμπρινή

  Παρακαλώ σημειώστε ότι, παίρνω μειωμένη σύνταξη λόγω ανηλίκου περίπου 500,00 και είμαι σήμερα 57 ετών. Η σύνταξη μου είναι στο κατώτατο οργανικό όριο. Ο μισθός μου είναι στα 980,00 καθαρά.

  Μου αρέσει!

 16. Ria

  καλημέρα, είμαι γιατρός του ΕΣΥ 60 ετών κ σκέφτομαι να βγω στη σύνταξη το 2019 με πλήρη σύνταξη καθώς είμαι παλιά ασφαλισμένη του δημοσίου πριν το 1983 κ με 34 χρόνια κ ανήλικο παιδι.
  το ερώτημα μου είναι εάν ισχύει η περικοπή του 60% της σύνταξης εάν εργασθώ στο εξωτερικό Ευρώπη η αλλού . τι ισχυει?
  ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Μου αρέσει!

 17. Αλ. Παπαδημητρίου

  Είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός του δημοσίου και εργάζομαι για 10 ώρες την εβδομάδα. Κατά πόσο μειώνεται η σύνταξή μου;

  Μου αρέσει!

 18. Νίκος.

  Ειμαι συνταξιουχος μηχανικος του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ απο 2008.
  Για την επανοδο μου στο ελευθερο επαγγελμα απαιτείται:
  1. βεβαίωση επανόδου απο την περιφέρεια
  2. αιτηση επανόδου στο ΤΕΕ.
  3. Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ με την ανάληψη δραστηριότητας, σύμφωνα με το αρθρο 20 του
  ν. 4387/2016 και τις οδηγίες εφαρμογής του Υπουργείου εργασίας.
  Η περικοπη της σύνταξης κατα 60% και υποχρέωση ασφάλισης, αρχίζει απο τον μήνα της έναρξης στην
  ΔΟΥ και λήγει τον μήνα διακοπής.
  Σε περίπτωση χρονικού κενού μεταξύ περαίωσης αναληφθείσας εργασίας και μέχρι την ανάληψη νέας, για
  να μην υπάρξει περικοπή σύνταξης και υποχρέωση ασφάλισης για το διάστημα αυτό, θα πρέπει να γίνεται
  διακοπή και στην ΔΟΥ? (κλείσιμο βιβλίων ?).
  Νίκος.

  Μου αρέσει!

 19. Κώστας

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια σας!
  Είμαι συνταξιούχος στρατιωτικός από 23/4/2018 και πολύτεκνος με ανήλικα. Εάν εργαστώ θα διατηρηθεί η σύνταξη μου? Ευχαριστώ

  Μου αρέσει!

 20. Τζουμέρκας Ιωάννης

  Γιάννης Τζ.
  Καλημέρα και ευχαριστώ πολύ για την απλόχερη και έγκυρη πληροφόρηση. Η ερώτησή μου είναι: είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός με χρήση του δικαιώματος 3 ανηλίκων παιδιών το 2010. Είμαι πολύτεκνος με 5 παιδιά συνολικά εκ των οποίων τα 3 ανήλικα. Αν εργαστώ σε ιδιωτική εταιρία με πλήρη απασχόληση ή ως ετερόρρυθμος εταίρος (χωρίς θέση ευθύνης) ή ως μέλος ΙΚΕ, μπορώ να επικαλεστώ την πολυτεκνία μου, ώστε να μην μειωθεί η σύνταξή μου κατά 60%, όπως κατάλαβα από το εδάφιο του νόμου παραπάνω για αυτούς που εξαιρούνται από την μείωση της σύνταξης; Νομίζω επίσης ότι ως ετερόρρυθμος εταίρος δεν υποχρεούμαι σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο.

  Μου αρέσει!

 21. Α

  Η καλύτερη ανάλυση που έχω διαβάσει !!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: