Οδηγίες για το μεταβατικό διάστημα δημιουργίας του Ενιαίου Μητρώου Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Με το με αρ. πρ. 2763/30.12.2016 το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρέχει οδηγίες για το μεταβατικό διάστημα δημιουργίας του Ενιαίου Μητρώου Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, από 1.1.2017 και η διαδικασία της ενοποίησης των Μητρώων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα ολοκληρωθεί στις 16/1/2017, σύμφωνα με το κοινοποιούμενο έγγραφο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                           ΑΔΑ: ΨΝΧ6465Θ1Ω-Ζ46

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ                                               Αθήνα, 30/12/2016

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ &

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ                                      Αρ. πρωτ.: 2763

Πληροφορίες : Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29 Τ.Κ.: 10110

Τηλ.: 213 15 16 828

 

Θέμα: «Οδηγίες για το μεταβατικό διάστημα δημιουργίας του Ενιαίου Μητρώου Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.»

 

Από 1.1.2017 αρχίζει η λειτουργία του ΕΦΚΑ, ενός σύγχρονου ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο μεταξύ άλλων την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενοποίηση των Μητρώων των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ Φορέων είναι ένα έργο που θα διευκολύνει άμεσα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και θα οδηγήσει στην απεμπλοκή τους από τη γραφειοκρατία. Παράλληλα, η μείωση της γραφειοκρατίας θα διευκολύνει και το έργο των υπαλλήλων.

Για να ολοκληρωθεί η ενοποίηση των επιμέρους Μητρώων σε ένα ενιαίο Μητρώο, είναι αναγκαία η επεξεργασία τους από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν θα μπορούν να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά.

Η διαδικασία της ενοποίησης των Μητρώων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. θα ολοκληρωθεί στις 16/1/2017.

Κατά το μεταβατικό διάστημα της ενοποίησης των Μητρώων και με στόχο την ομαλή λειτουργία του ΕΦΚΑ και την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:

Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, μπορείτε να αναζητείτε και να βλέπετε πληροφορίες στα υφιστάμενα κατά την 31.12.2016 συστήματα μητρώων, τα δεδομένα των οποίων θα είναι ενημερωμένα μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Μέχρι την ολοκλήρωση της ενοποίησης και την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Μητρώου, για τις ανάγκες των συναλλαγών με τους ασφαλισμένους, το κοινό θα εξυπηρετείται με βάση τα δεδομένα στα οποία είχατε ήδη πρόσβαση κατά την 30η Δεκεμβρίου 2016.

Κατά το ίδιο παραπάνω χρονικό διάστημα (1.1.2017 – 15.1.2017), δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβολή στα ηλεκτρονικά συστήματα μητρώου.

Οι νέες εγγραφές ασφαλισμένων (απογραφές) και τυχόν μεταβολές στο μητρώο των ήδη εγγεγραμμένων θα γίνονται «εκτός ηλεκτρονικού συστήματος», με χειρόγραφη διαδικασία, ως εξής:

  1. Θα προβαίνετε σε έλεγχο των απαιτούμενων κατά τις κείμενες διατάξεις δικαιολογητικών.
  2. Εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα εκδίδονται οι βεβαιώσεις που ζητούνται.
  3. Σε περίπτωση απογραφής θα συμπληρώνεται το υφιστάμενο απογραφικό δελτίο.
  4. Ειδικά για τις μεταβολές στοιχείων θα παραλαμβάνονται τα αιτήματα και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις θα χορηγούνται οι σχετικές βεβαιώσεις.
  5. Μετά τις 16/1/2017, οι αλλαγές που έχουν γίνει χειρόγραφα θα πρέπει να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά στο ενιαίο Μητρώο ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Ως ημερομηνία καταχώρησης των κατά το μεταβατικό διάστημα στοιχείων θα θεωρείται η ημερομηνία της χειρόγραφης καταχώρησης.

Επιπλέον, κατά το διάστημα ενοποίησης του Μητρώου, δεν θα είναι δυνατό να λειτουργήσουν οι νέες κεντρικοποιημένες εφαρμογές του ΕΦΚΑ, όπως ενδεικτικά η ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης κλπ.

Οι αιτήσεις θα γίνονται χειρόγραφα και θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά από 16.1.2017, κατά την ανωτέρω περιγραφόμενη διαδικασία.

 

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ,

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: