Όποιος απαιτεί συνέπεια οφείλει να είναι συνεπής

Παραθέτω το άρθρο του φίλου και συναδέλφου στο επάγγελμα και στο ΙΟΦοΜ Γιώργου Κορομηλά -από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ- για το περιεχόμενο του οποίου συμφωνώ και μπορώ να πω ότι είναι επιεικές γιατί λέει παρά πέντε αντί και 20 και ότι οι ελπίδες που είχε ότι θα δίορθωναν νομοτεχνικές συντακτικές και ασάφιες διαψεύστηκαν για μερικά θέματα και όχι μόνο δεν έλαβαν υπόψη τις υποδείξεις της επιτροπής (επιβεβαίωσαν τη φράση του παπού Γιώργου Παπανδρέου ότι αν θέλεις κάτι να μη γίνει συγκρότησε μια επιτροπή στην οποία το αναθέτεις), αλλά αγνόησαν και τις υποδείξεις περί γενικότητας και ασάφειας σε αντικείμενο φόρου περ. δ άρθρου 62 και 64 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) «δ) αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο,».

Ίσως τη θεωρούν σαφή και για το λόγο αυτό δεν την διορθώνουν και δεν εκδίδουν εγκύκλιο και να νομοθετήσουν έστω -κατά την προσφιλή τους μέθοδο- δι΄ εγκυκλίων και να δίνουν λύση ανάλογα ποιές ομάδες επαγγελματιών θα τους «ενοχλήσουν», όπως πχ οι μεταφορείς αγαθούν. Βλέπε παλαιότερη ανάρτηση ότι δεν υπόκεινται σε παρακράτηση οι υπηρεσίες των μεταφορέων.

«Όποιος απαιτεί συνέπεια οφείλει να είναι συνεπής
Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τους παρακρατούμενους φόρους από πληρωμές που έγιναν τον Ιανουάριο, είτε αυτές αφορούν μισθωτή εργασία – συντάξεις είτε επιχειρηματική δραστηριότητα και μέχρι τώρα δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές τεχνικού περιεχομένου κατά κύριο λόγο εγκύκλιοι.
Με εξαίρεση μόνο τις αμοιβές των μισθωτών, για τις οποίες επειδή δεν διαφοροποιείται η κλίμακα φορολογίας ούτε η μείωση φόρου εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγίες που είχαν δοθεί πέρυσι, προβλήματα υπάρχουν στην παρακράτηση φόρου σε συνταξιούχους από ταμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις, προβλήματα υπάρχουν στην παρακράτηση φόρου σε αμοιβές μελών Δ.Σ. όπου το πρόσφατα εκδοθέν από την αρμόδια Διεύθυνση έγγραφο το μόνο που λέει είναι ότι το εισόδημα των μελών του Δ.Σ. είναι εισόδημα από μισθωτή εργασία, λες και δεν το ξέραμε, χωρίς όμως να λύνει τεχνικής φύσης προβλήματα όπως π.χ. την περίπτωση του προσώπου που λαμβάνει αμοιβές ως μέλος Δ.Σ. από πάνω από μία εταιρείες και τέλος πολλά προβλήματα υπάρχουν στην παρακράτηση φόρου στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, λόγω της αόριστης διάταξης υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου «αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες» αλλά και στα εισοδήματα από δικαιώματα, όπου και σε αυτή την περίπτωση έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερη αναστάτωση στην αγορά.
Βέβαια, όλοι περιμένουν την κατάθεση του σχεδίου νόμου, όπου θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις υπόψη διατάξεις, αλλά και την παράλληλη δημοσιοποίηση των σχετικών εγκυκλίων έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή των εν λόγω δηλώσεων χωρίς προβλήματα.
Όμως, το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο για άλλη μια φορά πρέπει να φτάσουμε στο «παρά πέντε» -για να μην πω πιο σωστά στο «και πέντε»- για να δώσει το υπουργείο Οικονομικών τις απαραίτητες διευκρινίσεις; Για ποιο λόγο οι φορολογούμενοι αλλά και οι συνάδελφοι λογιστές – φοροτεχνικοί να μην γνωρίζουν έγκαιρα τι θα κάνουν; Όταν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τους παρακρατούμενους φόρους λήγει τη Δευτέρα, γιατί οι φορολογούμενοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί να παραμένουν «όμηροι» της Διοίκησης μη γνωρίζοντας πώς θα εκπληρώσουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις τους για τις οποίες, αν δεν εκπληρωθούν μέχρι και τη Δευτέρα, κινδυνεύουν με την επιβολή τόκων και ιδιαίτερα αυστηρών προστίμων;
Εδώ αξίζει να θυμηθούμε ότι, με απόφαση της 22.8.2013, είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών ομάδα εργασίας με αντικείμενο να παραδώσει, μέχρι τις 31.10.2013, το αποτέλεσμα του έργου της για την υλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με κύριους άξονες τον εντοπισμό και τη συστηματική καταγραφή των διατάξεων που απαιτούν περαιτέρω διευκρινίσεις ή ενέργειες και την εισήγηση για τη σύνταξη και έκδοση σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων – οδηγιών για την παροχή σαφών οδηγιών – ερμηνειών ώστε να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή τους από τη φορολογική διοίκηση, στις περιπτώσεις εισαγωγής νέων εννοιών ή ορισμών, καθώς και η κατανόησή τους από τους φορολογούμενους και τους λογιστές – φοροτεχνικούς.
Όλοι περιμέναμε ότι, αν όχι τέλος Οκτωβρίου τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα είχαν εκδοθεί οι απαραίτητες για την καθημερινότητα εγκύκλιοι, αλλά τελικά διαψευστήκαμε. Φτάσαμε στα τέλη Μαρτίου και ακόμα περιμένουμε, γιατί αυτοί που απαιτούν συνέπεια από όλους τους φορολογουμένους, εξακολουθούν να είναι ασυνεπείς

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: